Karp w wykwintnym sosie
Autorem tego przepisu jest szef kuchni Gospody 8 ryb - Łukasz Nowosielski. Możecie być pewni, że taki karp będzie jeszcze smaczniejszy!
Sposób przygotowania
1. Karpia pokrój na równe porcje, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozgniecionym czosnkiem. Zalej sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 30 minut.
2. Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż na nim pokrojone w kostkę szalotki. Dodaj grzyby i smaż na małym ogniu około 5 minut, aby odparowała woda. Wlej białe wino i duś 5 minut. Dodaj śmietankę i duś kolejne 5 minut, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj natkę.
3. Karpia obtocz w mące i smaż na oleju na złoto.
4. Podawaj karpia polanego kurkowym sosem, na pęczaku przyprawionym ziołami, z surówką z kiszonej kapusty.