Karp w wykwintnym sosie

Autorem tego przepisu jest szef kuchni Gospody 8 ryb - Łukasz Nowosielski. Możecie być pewni, że taki karp będzie jeszcze smaczniejszy!

Karp wigilijny
Karp wigilijny123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Karpia pokrój na równe porcje, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozgniecionym czosnkiem. Zalej sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 30 minut. 

2. Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż na nim pokrojone w kostkę szalotki. Dodaj grzyby i smaż na małym ogniu około 5 minut, aby odparowała woda. Wlej białe wino i duś 5 minut. Dodaj śmietankę i duś kolejne 5 minut, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj natkę. 

3. Karpia obtocz w mące i smaż na oleju na złoto. 

4. Podawaj karpia polanego kurkowym sosem, na pęczaku przyprawionym ziołami, z surówką z kiszonej kapusty.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas