Reklama

Reklama

Karp w wykwintnym sosie

Autorem tego przepisu jest szef kuchni Gospody 8 ryb - Łukasz Nowosielski. Możecie być pewni, że taki karp będzie jeszcze smaczniejszy!

Czas przyrządzenia: 40 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 1 kg filetu z karpia
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • sok z całej cytryny
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia

Składniki - sos

  • 400 g rozmrożonych kurek
  • 50 g masła
  • 200 g szalotek
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Karpia pokrój na równe porcje, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozgniecionym czosnkiem. Zalej sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 30 minut. 

2. Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż na nim pokrojone w kostkę szalotki. Dodaj grzyby i smaż na małym ogniu około 5 minut, aby odparowała woda. Wlej białe wino i duś 5 minut. Dodaj śmietankę i duś kolejne 5 minut, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj natkę. 

3. Karpia obtocz w mące i smaż na oleju na złoto. 

4. Podawaj karpia polanego kurkowym sosem, na pęczaku przyprawionym ziołami, z surówką z kiszonej kapusty. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje