Karp w wykwintnym sosie
Autorem tego przepisu jest szef kuchni Gospody 8 ryb - Łukasz Nowosielski. Możecie być pewni, że taki karp będzie jeszcze smaczniejszy!

Składniki
- 1 kg filetu z karpia
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego tymianku
- sok z całej cytryny
- mąka pszenna do panierowania
- olej do smażenia
- sos
- 400 g rozmrożonych kurek
- 50 g masła
- 200 g szalotek
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 300 ml śmietanki 30 proc.
- sól, pieprz
- natka pietruszki
4 osób
Sposób przygotowania
1. Karpia pokrój na równe porcje, przypraw solą, pieprzem, tymiankiem i rozgniecionym czosnkiem. Zalej sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki na 30 minut. 2. Na patelni rozgrzej masło. Przesmaż na nim pokrojone w kostkę szalotki. Dodaj grzyby i smaż na małym ogniu około 5 minut, aby odparowała woda. Wlej białe wino i duś 5 minut. Dodaj śmietankę i duś kolejne 5 minut, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj natkę. 3. Karpia obtocz w mące i smaż na oleju na złoto. 4. Podawaj karpia polanego kurkowym sosem, na pęczaku przyprawionym ziołami, z surówką z kiszonej kapusty.