Karp z grilla w sosie orzechowym
Składniki na 4 porcji: 1 sprawiony karp, sok z 1 cytryny, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1 cebula, mieszanka przypraw do ryb, 2 łyżki masła, sól. Sos: 1 łyżka musztardy sarepskiej, 40 połówek orzechów włoskich, 1 żółtko ugotowane na twardo, oliwa z oliwek, 1 łyżka bułki tartej, 1/2 szklanki octu winnego.
Karpia wyjąć z marynaty. Ułożyć na folii aluminiowej, oprószyć przyprawą do ryb. Polać masłem, zawinąć. Opiekać na gorącym grillu około 10-15 minut.
Przygotować sos: orzechy utłuc w moździerzu z odrobiną wody. Żółtko rozetrzeć z oliwą. Ubijając trzepaczką, dolać ocet. Dosypać bułkę tartą i orzechy i odrobinę soli. Dalej ubijać aż do uzyskania gładkiej konsystencji.