Karpatka malinowa

Z owocami smakuje obłędnie!

Składniki

  • 1 i 1/4 kostki miękkiego masła
  • 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8–10 moreli
  • 40 dag malin
  • 1/2 szkl. białego wina
  • 1 op. kremu karpatkowego
  • 2 szkl. mleka

Sposób przygotowania

1. Zagotuj wodę z 1/4 kostki masła. Wsyp do niej mąkę. Mieszając, gotuj, aż ciasto będzie lśniące i łatwo będzie odklejać się od ścianek garnka. Wtedy zdejmij je z ognia i lekko przestudź. Do ciepłego ciasta wbij 1 jajko, zmiksuj. Odstaw do całkowitego wystudzenia. 

2. Zimne ciasto ptysiowe utrzyj z pozostałymi jajkami oraz proszkiem do pieczenia. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Placek piecz przez ok. 40 minut w temp. 200 st. C. Wystudź. 

3. Owoce umyj. Z moreli wyjmij pestki, miąższ pokrój na cząstki. Maliny i morele polej winem, odstaw na 30 min. Z mleka i proszku na krem ugotuj gęstą masę. Wystudź ją, zmiksuj z resztą masła na puszysty, biały krem. Zimny placek rozetnij na 2 blaty. Przełóż je kremem oraz osączonymi owocami. Schładzaj godzinę. Udekoruj według uznania.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje