Karpie z duszonymi jabłkami
Na kolację wigilijną.

Składniki:
- 2 karpie, - 3/8 l octu, - 150 g cebuli, - 2 listki laurowe, - 4 goździki, - 2 ziarenka ziela angielskiego, - 3 ziarenka pieprzu, - sól 300 g jabłek, - 120 g masła, - pieprz cytrynowy, - 1/8 l cydru (jabłecznika), - 3 łyżki Calvadosu, - sok i skórka z jednej cytryny, - biały pieprz, - pietruszka i cytryna do dekoracji
Przygotowanie:
0,25 l octu zagotować. Karpia ułożyć na blasze i tak długo polewać gorącym octem aż skóra stanie się niebieska. Jedną cebulę naszpikować goździkami i listkami laurowymi. Cebulę, ziele angielskie, pieprz zagotować 2 2,5 l osolonej wody razem z pozostałym octem. Karpia włożyć do wrzątku na 30-35 minut. Jabłka pokroić na kawałki, wyciąć gniazda nasienne, cebulę również pokroić. Roztopić 20 g tłuszczu, zeszklić na nim cebulę, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Dodać jabłka, poddusić. Dolać cydr i calvados. Dusić 5 minut. Sok i skórkę cytrynową podgrzać, dodać masło i doprawić solą i pieprzem, wlać do sosjerki. Karpia wyjąć z wrzątku i ułożyć na duszonych jabłkach. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 2810 kJ/671 kcal