Kartoflanka z klopsami
Wyjątkowo sycąca!
Składniki:
- 6 sporych ziemniaków
- 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
- 1 pietruszka
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki masła
- 2 kromki chleba tostowego
- 30 dag mielonego mięsa drobiowego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 jajko
- sól, pieprz, ew. natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Ziemniaki, pietruszkę i marchewki oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, wrzuć na rozgrzane masło, podsmaż. Dołóż pokrojone wcześniej warzywa, jeszcze chwilę smaż. Następnie zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.
2. Tosty namocz w wodzie. Mięso wymieszaj z musztardą oraz odciśniętym pieczywem. Wbij jajko. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Z masy mięsnej uformuj kuleczki. Włóż je do zupy, gotuj razem jeszcze ok. 10 minut. Zupę przypraw do smaku. Posyp natką.