Reklama

Reklama

Kartoflanka z klopsami

Wyjątkowo sycąca!

Składniki:

  • 6 sporych ziemniaków
  • 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1 pietruszka
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki masła
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 30 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, ew. natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

1. Ziemniaki, pietruszkę i marchewki oczyść, pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, wrzuć na rozgrzane masło, podsmaż. Dołóż pokrojone wcześniej warzywa, jeszcze chwilę smaż. Następnie zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 15 minut, aż warzywa będą prawie miękkie.

Reklama

2. Tosty namocz w wodzie. Mięso wymieszaj z musztardą oraz odciśniętym pieczywem. Wbij jajko. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dobrze wyrób. Z masy mięsnej uformuj kuleczki. Włóż je do zupy, gotuj razem jeszcze ok. 10 minut. Zupę przypraw do smaku. Posyp natką.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje