Kartoflanka z pulpecikami
Sycąca i bardzo smaczna

Składniki
- zupa
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 1 mała ostra papryczka
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
- 1,2 l bulionu
- pulpety
- 20 dag mięsa mielonego wołowego
- 10 dag mięsa mielonego drobiowego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka majeranku
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Zupa: marchewki i seler obierz i umyj. Zetrzyj na grubej tarce lub pokrój na malutkie kawałeczki. Wrzuć na rozgrzany olej i obsmaż, do lekkiego zrumienienia. Przełóż do miseczki - patelnię zostaw do podsmażenia cebuli. 2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do wrzącego bulionu. Gdy lekko zmiękną, dodaj podsmażone warzywa i pokrojoną na plasterki papryczkę (oczyść ją najpierw z pestek!). Wsyp paprykę i szczyptę pieprzu. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem. 3. W tym czasie zrób pulpeciki. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na zostawionej patelni. Możesz podlać ją 1-2 łyżkami wywaru, jeśli patelnia jest za sucha. Mięso wymieszaj z jajkiem, cebulą, sosem sojowym, majerankiem i sporą szczyptą pieprzu. Wyrób przez kilka minut i uformuj kuleczki. Wrzuć je do gotującej się zupy. Gotuj 15-20 minut. Ugotowane pulpeciki możesz zamrozić na następny obiad. Ułóż je płasko na posmarowanym olejem talerzu i wstaw do zamrażalnika. Zamrożone przełóż do woreczka i wykorzystaj w ciągu 3-4 tygodni.