Kartoflanka z pulpecikami

Sycąca i bardzo smaczna

Zupa z pulpetami
Zupa z pulpetami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Zupa: marchewki i seler obierz i umyj. Zetrzyj na grubej tarce lub pokrój na malutkie kawałeczki. Wrzuć na rozgrzany olej i obsmaż, do lekkiego zrumienienia. Przełóż do miseczki - patelnię zostaw do podsmażenia cebuli. 

2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do wrzącego bulionu. Gdy lekko zmiękną, dodaj podsmażone warzywa i pokrojoną na plasterki papryczkę (oczyść ją najpierw z pestek!). Wsyp paprykę i szczyptę pieprzu. Zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem. 

3. W tym czasie zrób pulpeciki. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na zostawionej patelni. Możesz podlać ją 1-2 łyżkami wywaru, jeśli patelnia jest za sucha. Mięso wymieszaj z jajkiem, cebulą, sosem sojowym, majerankiem i sporą szczyptą pieprzu. Wyrób przez kilka minut i uformuj kuleczki. Wrzuć je do gotującej się zupy. Gotuj 15-20 minut. Ugotowane pulpeciki możesz zamrozić na następny obiad. Ułóż je płasko na posmarowanym olejem talerzu i wstaw do zamrażalnika. Zamrożone przełóż do woreczka i wykorzystaj w ciągu 3-4 tygodni.

Szybka i tania zupa pomidorowaInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas