Karythopita - greckie ciasto orzechowe
Idealne do popołudniowej herbatki.

Składniki:
- szklanka drobno zmielonych orzechów włoskich,
- szklanka bułki tartej,
- 150 gramów cukru,
- 1/2 szklanki stopionego masła,
- proszek do pieczenia,
- szczypta roztartych goździków,
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu,
- skórka otarta z pomarańczy,
- 4 jajka,
Syrop:
- sok z 1 pomarańczy,
- cukier,
- łyżka brandy,
- woda,
- cząstki pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:
Wsypać do miski zmielone orzechy, bułkę tartą, cukier, goździki i cynamon. Dodać skórkę otartą z pomarańczy. Wlać stopione masło, wymieszać. Wbić jajka, wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Piec w gorącym piekarniku 45 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe nakłuwać patyczkiem i polać syropem. Ciasto ma być nasączone syropem. Odstawić do wystygnięcia. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy.
Przygotowanie syropu: Do rondelka wlać sok z pomarańczy, wodę, wsypać cukier, dodać łyżkę brandy. Mieszając, doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia, zmniejszyć płomień i pogotować kolejne 5 minut. Odstawić do wystygnięcia.