Karythopita - greckie ciasto orzechowe

Idealne do popołudniowej herbatki.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- szklanka bułki tartej,

- 150 gramów cukru,

- 1/2 szklanki stopionego masła,

- proszek do pieczenia,

- szczypta roztartych goździków,

- 1 1/2 łyżeczki cynamonu,

- skórka otarta z pomarańczy,

- 4 jajka,

Syrop:

- sok z 1 pomarańczy,

- cukier,

- łyżka brandy,

- woda,

- cząstki pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotowanie syropu: Do rondelka wlać sok z pomarańczy, wodę, wsypać cukier, dodać łyżkę brandy. Mieszając, doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia, zmniejszyć płomień i pogotować kolejne 5 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas