Karythopita - greckie ciasto orzechowe

Idealne do popołudniowej herbatki.

Składniki:

- szklanka drobno zmielonych orzechów włoskich,

Reklama

- szklanka bułki tartej,

- 150 gramów cukru,

- 1/2 szklanki stopionego masła,

- proszek do pieczenia,

- szczypta roztartych goździków,

- 1 1/2 łyżeczki cynamonu,

- skórka otarta z pomarańczy,

- 4 jajka,

Syrop:

- sok z 1 pomarańczy,

- cukier,

- łyżka brandy,

- woda,

- cząstki pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie:

Wsypać do miski zmielone orzechy, bułkę tartą, cukier, goździki i cynamon. Dodać skórkę otartą z pomarańczy. Wlać stopione masło, wymieszać. Wbić jajka, wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki. Piec w gorącym piekarniku 45 minut. Po wyjęciu jeszcze ciepłe nakłuwać patyczkiem i polać syropem. Ciasto ma być nasączone syropem. Odstawić do wystygnięcia. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy.

Przygotowanie syropu: Do rondelka wlać sok z pomarańczy, wodę, wsypać cukier, dodać łyżkę brandy. Mieszając, doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia, zmniejszyć płomień i pogotować kolejne 5 minut. Odstawić do wystygnięcia.

Wszystko o Grecji!

Dowiedz się więcej na temat: cukier | szklanka | ciasto | kuchnia grecka | ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje