Kasia jęczmienna z dynią

To barwne i aromatyczne danie nie tylko zaspokoi apetyt, ale i odegna w mig jesienną chandrę.

Kasza z dynią
Kasza z dyniąmateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Dynię przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, każdą połówkę natrzeć olejem rzepakowym, posolić, dodać dwie gałązki świeżego rozmarynu i zawinąć w folię aluminiową. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

2. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i 1 posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez 3 minuty.

4. Dodać oczyszczone kurki i smażyć kolejne 5 minut.

5. Następnie dodać ugotowaną kaszę, posiekane suszone pomidory i dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów. Całość smażyć jeszcze przez 1 minutę, doprawić solą i pieprzem.

6. Na koniec dodać posiekany koperek i łyżkę posiekanego rozmarynu.

7. Pozostały czosnek wycisnąć w prasce, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Doprawić solą.

8. Dynię wyjąć z foli, pokroić w plastry, podawać z kaszą z kurkami i sosem czosnkowym.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas