Kąski z korzenną nutką
Pyszne szaszłyczki, które można serwować na ciepło lub na zimno. Świetnym dodatkiem będzie pikantny sos pomidorowy lub czosnkowy.
Sposób przygotowania:
1. Do miski wlej kefir. Dodaj 3 obrane i przeciśnięte przez praskę czosnku, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ostrej mielonej papryki, a także po dużej szczypcie mielonego imbiru, kardamonu i cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i każdy kawałek przetnij wzdłuż na pół. Włóż do marynaty, dobrze wymieszaj i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
3. Zamarynowane mięso wytrzyj ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek nabij na zwilżony wodą patyczek do szaszłyków. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim szaszłyczki po ok. 5 minut z każdej strony.
4. Mięsne kąski osącz z tłuszczu na ręczniku i ułóż w stosik na półmisku. Posyp listkami tymianku oraz pokrojonym szczypiorkiem. Serwuj na ciepło lub na zimno, np. z pikantnym sosem pomidorowym.
Warzywne urozmaicenie
Każdy kawałek zamarynowanego mięsa pokrój na 4 części i nabijaj je na patyczki na zmianę z pomidorkami koktajlowymi i plastrami cukinii.