Reklama

Reklama

Kąski z korzenną nutką

Pyszne szaszłyczki, które można serwować na ciepło lub na zimno. Świetnym dodatkiem będzie pikantny sos pomidorowy lub czosnkowy.

Czas przyrządzenia: 55 min
Składniki dla: 5 porcji

Składniki

  • 50 dag mięsa z podudzi kurczaka (bez skóry i kości)
  • 1 szkl. kefiru
  • 3 ząbki czosnku
  • mielone przyprawy: czarny pieprz, ostra papryka, imbir, kardamon, cynamon
  • sól
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki listów oderwanych z gałązek tymianku
  • 2 łyżki pokrojonego grubego szczypiorku

Sposób przygotowania:

1. Do miski wlej kefir. Dodaj 3 obrane i przeciśnięte przez praskę czosnku, po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ostrej mielonej papryki, a także po dużej szczypcie mielonego imbiru, kardamonu i cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszaj.

2. Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem i każdy kawałek przetnij wzdłuż na pół. Włóż do marynaty, dobrze wymieszaj i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.

3. Zamarynowane mięso wytrzyj ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek nabij na zwilżony wodą patyczek do szaszłyków. Na patelni rozgrzej olej. Smaż na nim szaszłyczki  po ok. 5 minut z każdej strony. 

Reklama

4. Mięsne kąski osącz z tłuszczu na ręczniku i ułóż w stosik na półmisku. Posyp listkami tymianku oraz pokrojonym szczypiorkiem. Serwuj na ciepło lub na zimno, np. z pikantnym sosem pomidorowym.

Warzywne urozmaicenie

Każdy kawałek zamarynowanego mięsa pokrój na 4 części i nabijaj je na patyczki na zmianę z pomidorkami koktajlowymi i plastrami cukinii.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje