Kasza gryczana idealna dla diabetyków i chorujących na celiakię. Poznaj jej właściwości zdrowotne

Spośród wielu kasz, które dostępne są na sklepowych półkach, na specjalne uznanie zasługuje kasza gryczana. Doskonale sprawdzi się w jadłospisie osób borykających się z cukrzycą lub cierpiących na celiakię. Co więcej, produkt wspiera proces odchudzania i układ krążenia. Zobacz, dlatego i z czym warto jeść kaszę gryczaną.

Kasza gryczana jest zdrowa i może pojawić się w diecie diabetyków
Kasza gryczana jest zdrowa i może pojawić się w diecie diabetyków123RF/PICSEL

  • Kasza gryczana może być spożywana przez osoby zmagające się z celiakią i cukrzycą.
  • Osoby przebywające na diecie powinny uwzględnić w swojej diecie kaszę gryczaną.
  • Gryka nadaje się jako dodatek do mięs, sosów i sałatek.

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana pochodzi z gryki, która jest krzakiem, osiągającym około 60 centymetrów wysokości. Kwiaty rośliny są drobne i białe, i to właśnie z nich powstaje kasza gryczana. Produkt ten zaleca się w diecie cukrzyków. Zawiera błonnik, który rozkłada się powoli i nie powoduje nagłego skoku insuliny. Ponadto ma niski poziom glikemiczny (około 45 IG), co sprawia, że poziom cukru we krwi wzrasta powoli.

Kaszę gryczaną w swojej diecie mogą uwzględnić chorujący na celiakię. To choroba przewlekła, polegająca na nietolerancji przez organizm glutenu. Najczęstszymi objawami schorzenia jest biegunka oraz wzdęcia i bóle brzucha. Oczywiście przed spożyciem kaszy gryczanej, należy spojrzeć na informacje podane na opakowaniu. Bowiem często producenci umieszczają informację o tym, że mogą znajdować się śladowe ilości glutenu. Najczęściej pochodzi on ze zbóż pochodzących z jednego sortu.

Pomoc w odchudzaniu

Produkty z niskim IG pomagają także zrzucić zbędne kilogramy
Produkty z niskim IG pomagają także zrzucić zbędne kilogramy123RF/PICSEL

Kasza gryczana wspiera procesy związane z odchudzaniem, gdyż przyspiesza metabolizm. Dodatkowo usprawnia pracę jelit, co przekłada się na regularne wypróżnianie. Warto też podkreślić, że zawarty w gryce błonnik zapewnia uczucie sytości. Dzięki temu mija ochota na podjadanie między posiłkami. By efekty były lepsze, odpowiednią dietę połącz z aktywnością fizyczną. Dobrze też udać się do dietetyka, który pomoże stworzyć zbilansowany jadłospis.

Zmniejszenie niedokrwistości

Osoby cierpiące na niedokrwistość powinny spożywać kaszę gryczaną. Zawiera ważne składniki, które wspierają leczenie tego schorzenia: kwas foliowy oraz witaminę E. Gryka w swoim składzie ma również rutynę i kwercetynę. To roślinne związki chemiczne, uszczelniające naczynia krwionośne. To znacznie zmniejszy ryzyko pojawienia się nagłych krwotoków w przyszłości.

Wsparcie układu krążenia

Kasza gryczana ma duże pokłady magnezu, bezcennego dla układu krążenia
Kasza gryczana ma duże pokłady magnezu, bezcennego dla układu krążenia123RF/PICSEL

Zawarty w kaszy gryczanej potas wspiera pracę serca i reguluje ciśnienie krwi. To sprawia, że można uniknąć zawału czy miażdżycy, schorzeń śmiertelnie niebezpiecznych. Warto podkreślić, że kasza gryczana ma dużą zawartość magnezu (11- 63 mg/100 g produktu). Pierwiastek ten chroni organizm przed nadciśnieniem, wzmacnia mięsień sercowy i działa rozkurczająco. Zapobiega także nadmiernemu odkładaniu się złego cholesterolu we krwi.

Z czym jeść kaszę gryczaną?

Kasza gryczana świetnie smakuje z wieloma produktami
Kasza gryczana świetnie smakuje z wieloma produktami123RF/PICSEL

Grykę warto spożywać na kilka sposobów:

  • z dodatkiem mięs,
  • z grzybami,
  • z różnego rodzaju sosami lub sałatkami,
  • jako farsz do pierogów lub gołąbków.

Opcji jest naprawdę wiele, wszystko zależy od preferencji smakowych. Często można też spotkać warzywa faszerowane kaszą gryczaną, np. paprykę, bakłażany, pomidory czy cukinię.

Zobacz:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas