Ten jeden składnik sprawi, że sałatka jarzynowa będzie obłędna. Zdradzamy przepis z babcinego zeszytu
Jak zrobić idealną w smaku, tradycyjną sałatkę jarzynową? Oto co nasze babcie i prababcie dodawały do niej, by była wyśmienita. Ten jeden składnik zupełnie odmieni twoją jarzynową. Rodzina i goście będą zachwyceni.

Jaki jest sekret idealnej sałatki jarzynowej?
Sałatka jarzynowa jak sama nazwa wskazuje, przygotowywana jest głównie z ugotowanych warzyw: marchwi, selera i pietruszki korzeniowej. Mimo że wszystkie sałatki jarzynowe mają podobny wygląd, w każdym domu przygotowuje się je nieco inaczej. Za sprawą dodatków można bowiem znacznie zmienić ich smak i aromat. Niektórzy dodają nich pora, jabłko, ogórki kiszone, a nawet makrelę wędzoną czy śledzie.
Zobacz również:
Bez względu na ilość opcji, sałatka jarzynowa to zawsze doskonały pomysł jako dodatek na świąteczny stół czy poczęstunek podczas wizyty gości. Okazuje się, że przed laty nasze babcie i prababcie dodawały do niej jeden składnik rewelacyjnie podkreślający smak. Chodzi o cebulę.
Czytaj również: Ta sałatka jest genialna w smaku! Bije na głowę jarzynową
Babciny przepis na sałatkę jarzynową

Cebula to warzywo, które sprawia, że każda potrawa jest bardziej wyrazista i po prostu smaczniejsza. Dodana do sałatki jarzynowej sprawi, że nie będzie ona mdła i posmakuje również na drugi czy trzeci dzień. Jak przygotować sałatkę jarzynową z dodatkiem cebuli?
Składniki
- 4 duże marchewki
- 6 dużych ziemniaków
- 3 duże ogórki kiszone
- 4 jajka ugotowane na twardo
- korzeń pietruszki
- pół dużej cebuli
- puszka groszku konserwowego
- majonez - 3-4 łyżki
- sól, pieprz do smaku
- Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę dokładnie wyszoruj, włóż do garnka i ugotuj w osolonej wodzie.
- Warzywa ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ugotowane jajka obierz i pokrój w kostkę.
- Ogórki również pokrój w kostkę i dodaj wszystko do reszty składników.
- Na końcu dodaj też odsączony groszek konserwowy, drobno osiekaną cebulę i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Dodaj majonez, dopraw solą oraz pieprzem.
Gotową sałatkę jarzynową można przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni.