Ten jeden składnik sprawi, że sałatka jarzynowa będzie obłędna. Zdradzamy przepis z babcinego zeszytu

InteriaKobieta Redakcja

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
263
Udostępnij

Jak zrobić idealną w smaku, tradycyjną sałatkę jarzynową? Oto co nasze babcie i prababcie dodawały do niej, by była wyśmienita. Ten jeden składnik zupełnie odmieni twoją jarzynową. Rodzina i goście będą zachwyceni.

Tradycyjna sałatka jarzynowa jest bardzo pożywna, a do tego prosta w przygotowaniu.
Tradycyjna sałatka jarzynowa jest bardzo pożywna, a do tego prosta w przygotowaniu.123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Jaki jest sekret idealnej sałatki jarzynowej?

Sałatka jarzynowa jak sama nazwa wskazuje, przygotowywana jest głównie z ugotowanych warzyw: marchwi, selera i pietruszki korzeniowej. Mimo że wszystkie sałatki jarzynowe mają podobny wygląd, w każdym domu przygotowuje się je nieco inaczej. Za sprawą dodatków można bowiem znacznie zmienić ich smak i aromat. Niektórzy dodają nich pora, jabłko, ogórki kiszone, a nawet makrelę wędzoną czy śledzie.

Bez względu na ilość opcji, sałatka jarzynowa to zawsze doskonały pomysł jako dodatek na świąteczny stół czy poczęstunek podczas wizyty gości. Okazuje się, że przed laty nasze babcie i prababcie dodawały do niej jeden składnik rewelacyjnie podkreślający smak. Chodzi o cebulę.

Babciny przepis na sałatkę jarzynową

Aby wzbogacić smak sałatki jarzynowej warto dodać do niej drobno posiekaną cebulę
Aby wzbogacić smak sałatki jarzynowej warto dodać do niej drobno posiekaną cebulę123RF/PICSEL

Cebula to warzywo, które sprawia, że każda potrawa jest bardziej wyrazista i po prostu smaczniejsza. Dodana do sałatki jarzynowej sprawi, że nie będzie ona mdła i posmakuje również na drugi czy trzeci dzień. Jak przygotować sałatkę jarzynową z dodatkiem cebuli?

Składniki

  • 4 duże marchewki
  • 6 dużych ziemniaków
  • 3 duże ogórki kiszone
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • korzeń pietruszki
  • pół dużej cebuli
  • puszka groszku konserwowego
  • majonez - 3-4 łyżki
  • sól, pieprz do smaku
  • Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę dokładnie wyszoruj, włóż do garnka i ugotuj w osolonej wodzie.
  • Warzywa ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Ugotowane jajka obierz i pokrój w kostkę.
  • Ogórki również pokrój w kostkę i dodaj wszystko do reszty składników.  
  • Na końcu dodaj też odsączony groszek konserwowy, drobno osiekaną cebulę i dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Dodaj majonez, dopraw solą oraz pieprzem.

Gotową sałatkę jarzynową można przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni.

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -:-
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      reklama
      dzięki reklamie oglądasz za darmo
      Prezes Fundacji Polsat o pomocy dzieciom z Ukrainy: Dziś twarze ich wyglądają zupełnie inaczej
      Prezes Fundacji Polsat o pomocy dzieciom z Ukrainy: Dziś twarze ich wyglądają zupełnie inaczejPolsat News
      INTERIA.PL
      emptyLike
      Lubię to
      Lubię to
      like
      141
      Super
      relevant
      44
      Hahaha
      haha
      28
      Szok
      shock
      20
      Smutny
      sad
      13
      Zły
      angry
      17
      Lubię to
      like
      Super
      relevant
      263
      Udostępnij
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
      Przejdź na