Ten jeden składnik sprawi, że sałatka jarzynowa będzie obłędna. Zdradzamy przepis z babcinego zeszytu
Jak zrobić idealną w smaku, tradycyjną sałatkę jarzynową? Oto co nasze babcie i prababcie dodawały do niej, by była wyśmienita. Ten jeden składnik zupełnie odmieni twoją jarzynową. Rodzina i goście będą zachwyceni.
Jaki jest sekret idealnej sałatki jarzynowej?
Sałatka jarzynowa jak sama nazwa wskazuje, przygotowywana jest głównie z ugotowanych warzyw: marchwi, selera i pietruszki korzeniowej. Mimo że wszystkie sałatki jarzynowe mają podobny wygląd, w każdym domu przygotowuje się je nieco inaczej. Za sprawą dodatków można bowiem znacznie zmienić ich smak i aromat. Niektórzy dodają nich pora, jabłko, ogórki kiszone, a nawet makrelę wędzoną czy śledzie.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Bez względu na ilość opcji, sałatka jarzynowa to zawsze doskonały pomysł jako dodatek na świąteczny stół czy poczęstunek podczas wizyty gości. Okazuje się, że przed laty nasze babcie i prababcie dodawały do niej jeden składnik rewelacyjnie podkreślający smak. Chodzi o cebulę.
Czytaj również: Ta sałatka jest genialna w smaku! Bije na głowę jarzynową
Babciny przepis na sałatkę jarzynową
Cebula to warzywo, które sprawia, że każda potrawa jest bardziej wyrazista i po prostu smaczniejsza. Dodana do sałatki jarzynowej sprawi, że nie będzie ona mdła i posmakuje również na drugi czy trzeci dzień. Jak przygotować sałatkę jarzynową z dodatkiem cebuli?
- Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę dokładnie wyszoruj, włóż do garnka i ugotuj w osolonej wodzie.
- Warzywa ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Ugotowane jajka obierz i pokrój w kostkę.
- Ogórki również pokrój w kostkę i dodaj wszystko do reszty składników.
- Na końcu dodaj też odsączony groszek konserwowy, drobno osiekaną cebulę i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Dodaj majonez, dopraw solą oraz pieprzem.
Gotową sałatkę jarzynową można przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni.