Ten jeden składnik sprawi, że sałatka jarzynowa będzie obłędna. Zdradzamy przepis z babcinego zeszytu

Jak zrobić idealną w smaku, tradycyjną sałatkę jarzynową? Oto co nasze babcie i prababcie dodawały do niej, by była wyśmienita. Ten jeden składnik zupełnie odmieni twoją jarzynową. Rodzina i goście będą zachwyceni.

Tradycyjna sałatka jarzynowa jest bardzo pożywna, a do tego prosta w przygotowaniu.
Tradycyjna sałatka jarzynowa jest bardzo pożywna, a do tego prosta w przygotowaniu.123/RF PICSEL123RF/PICSEL

Jaki jest sekret idealnej sałatki jarzynowej?

Sałatka jarzynowa jak sama nazwa wskazuje, przygotowywana jest głównie z ugotowanych warzyw: marchwi, selera i pietruszki korzeniowej. Mimo że wszystkie sałatki jarzynowe mają podobny wygląd, w każdym domu przygotowuje się je nieco inaczej. Za sprawą dodatków można bowiem znacznie zmienić ich smak i aromat. Niektórzy dodają nich pora, jabłko, ogórki kiszone, a nawet makrelę wędzoną czy śledzie.

Bez względu na ilość opcji, sałatka jarzynowa to zawsze doskonały pomysł jako dodatek na świąteczny stół czy poczęstunek podczas wizyty gości. Okazuje się, że przed laty nasze babcie i prababcie dodawały do niej jeden składnik rewelacyjnie podkreślający smak. Chodzi o cebulę.

Babciny przepis na sałatkę jarzynową

Aby wzbogacić smak sałatki jarzynowej warto dodać do niej drobno posiekaną cebulę
Aby wzbogacić smak sałatki jarzynowej warto dodać do niej drobno posiekaną cebulę123RF/PICSEL

Cebula to warzywo, które sprawia, że każda potrawa jest bardziej wyrazista i po prostu smaczniejsza. Dodana do sałatki jarzynowej sprawi, że nie będzie ona mdła i posmakuje również na drugi czy trzeci dzień. Jak przygotować sałatkę jarzynową z dodatkiem cebuli?

  • Marchew, ziemniaki, seler i pietruszkę dokładnie wyszoruj, włóż do garnka i ugotuj w osolonej wodzie.
  • Warzywa ostudź, obierz i pokrój w drobną kostkę.
  • Ugotowane jajka obierz i pokrój w kostkę.
  • Ogórki również pokrój w kostkę i dodaj wszystko do reszty składników.  
  • Na końcu dodaj też odsączony groszek konserwowy, drobno osiekaną cebulę i dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Dodaj majonez, dopraw solą oraz pieprzem.

Gotową sałatkę jarzynową można przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni.

Prezes Fundacji Polsat o pomocy dzieciom z Ukrainy: Dziś twarze ich wyglądają zupełnie inaczejPolsat News
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas