Kasza na 10 sposobów
Z jaglanej czy manny łatwo i szybko wyczarujesz zdrowe przysmaki, którym twój brzdąc się nie oprze.

Kasze są bogatym źródłem złożonych węglowodanów, które sprawiają, że dziecko długo jest syte i pełne energii. Nie brak w nich także witamin, soli mineralnych, żelaza oraz błonnika. Mimo to po 2. roku, gdy smyk wyrasta z kaszek dla niemowląt, zwykle zamiast kolejnych kasz na jego talerz trafiają głównie makaron, ryż, ziemniaki i pieczywo. Warto to jednak zmienić. Na bazie manny, gryczanej czy owsianej można przygotować równie smaczne posiłki i deserki. Skorzystaj z naszych propozycji i przekonaj swojego brzdąca do kasz.
Na śniadanie
Kleik z bananami - idealnie gładki (Po 6. miesiącu życia)
• 100 ml płynnego mleka modyfikowanego
• 3-4 łyżeczki kleiku kukurydzianego lub ryżowego dla niemowląt
• 1/2 banana
Mleko modyfikowane przygotuj zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Następnie dodaj do niego 3 łyżki kleiku i dokładnie zamieszaj całość. Umyj i sparz wrzątkiem dojrzałego banana. Odetnij końcówki, owocu, obierz go ze skórki, pokrój na kawałki, a następnie połącz z przygotowaną wcześniej kaszką. Jeśli danie będzie zbyt rzadkie, dodaj jeszcze jedną łyżeczkę kleiku. Miksuj przysmak, aż nabierze konsystencji puchu. Banana możesz zastąpić np, gruszką.
Owsianka z brzoskwinią - pożywna (Po 12. miesiącach)
• 1/3 szklanki płatków owsianych
• 1 szklanka krowiego mleka 3,2 proc. tłuszczu
• 1 łyżeczka miodu
• 1 brzoskwinia
Brzoskwinię dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, obierz ze skórki. Po wyjęciu pestki, pokrój owoc na niewielkie kawałki. Następnie wrzuć go na wrzątek i gotuj przez kilka minut. Jednocześnie do rondla z grubym dnem wsyp płatki owsiane, wlej mleko i powoli doprowadź je do wrzenia, cały czas mieszając. Nie przerywając mieszania, gotuj danie na małym ogniu 3-4 minuty (lub tyle, ile zaleca producent). Przed podaniem lekko przestudź i połącz z przygotowanymi wcześniej owocami.
Manna z malinami - lekkostrawna (Po 10. miesiącu)
• 4 łyżeczki kaszy manny błyskawicznej
• 1 szklanka krowiego mleka 3,2 proc. tłuszczu
• 150-200 ml wody
• 3 łyżki mrożonych malin
• 1-2 łyżeczki cukru
Mrożone maliny przełóż do rondelka, zalej wrzątkiem, dosłodź do smaku i zagotuj. Do garnka z grubym dnem wlej mleko i wsyp kaszę. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy kasza zgęstnieje, odstaw ją i wymieszaj z owocami.
Na obiad
Kuskus z bakaliami - na słodko (Po 12. miesiącu)
• 3 łyżki kaszy kuskus
• 1/2 szklanki mleka
• 1 jabłko
• 2 łyżeczki rodzynek
• 2 łyżeczki śmietany
• łyżeczka miodu
• wanilia i cynamon
Kuskus wsyp do miseczki, zalej gorącym mlekiem i poczekaj, aż spęcznieje. Obierz jabłko (usuwając też gniazda nasienne) i pokrój je w kostkę. Zalej owoc wrzątkiem i gotuj, aż zmięknie. Dwie łyżeczki rodzynek namocz w gorącej wodzie. Wymieszaj kaszkę z osączonymi jabłkami oraz rodzynkami (kilka odłóż do dekoracji). Do miseczki wlej 2 łyżeczki śmietany, dodaj do smaku cynamon i wanilię oraz łyżeczkę miodu. Wymieszaj. Przełóż kaszkę do szklanej salaterki, polej sosem i ozdób rodzynkami.
Jaglana z warzywami - delikatna (Po 12. miesiącu)
• 1/2 szklanki kaszy jaglanej
• 2 szklanki wody
• 1 mała marchewka
• kawałek selera
• 1/2 małej cebuli W około 2 szklankach wody zagotuj pół szklanki kaszy jaglanej. Następnie dodaj do niej startą marchewkę, selera, podduszoną na patelni posiekaną cebulkę. Dopraw całość szczyptą soli. Kaszka z warzywami świetnie komponuje się z mięsem, np. kawałkami gotowanej piersi kurczaka lub pulpecikami w sosie koperkowym.
Krupnik z kaszą - rozgrzewający
• 3 łyżki kaszy jęczmiennej
• 1 marchew i pietruszka
• 2-3 ziemniaki
• kawałek piersi indyka
• 3 łyżki mleka
• liść laurowy i majeranek
Kaszę jęczmienną zalej wrzątkiem i zagotuj. Dodaj liść laurowy, pół łyżeczki majeranku oraz pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki. Gdy warzywa i kasza będą miękkie, dołóż do zupki - ugotowane w osobnym garnku i rozdrobnione - mięso indyka. Dla dziecka przed 12. miesiącem jarzyny rozgnieć widelcem. Jeśli chcesz wzbogacić danie natką, drobniutko ją posiekaj i zagotuj z zupką.
Na przekąskę
Koktajl z kaszką - do picia (Po 7. miesiącu)
• 180 ml mleka modyfikowanego
• 1 łyżeczka kleiku ryżowego
• 1/2 banana lub musu bananowego w słoiczku
Do mleka wsyp kleik i zamieszaj. Banana umyj, sparz i obierz ze skórki. Połówkę owocu zmiksuj i dodaj do kaszki. Starszak może pić koktajl przez słomkę.
Placki z kaszy gryczanej - dla starszaka
• 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
• 1 jajko
• 1 łyżka cukru
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżki mąki
• 3 łyżki oleju słonecznikowego
• opakowanie musu owocowego i jogurtu naturalnego
Utrzyj jajko z cukrem, a potem dodaj do niego mąkę z sodą. Wymieszaj składniki, a następnie dodaj do nich kaszę gryczaną. Ciasto nabieraj łyżką i nakładaj na rozgrzany olej na patelni. Placuszki smaż z obydwu stron na złoty kolor. Podawaj przestudzone, z musem lub polewą z musu i jogurtu.
Na kolację
Zapiekanka z owocami - sycąca (Po 2. roku życia)
• 1 szklanka kaszy jaglanej
• 3 szklanki krowiego mleka 3,2 proc. lub wody
• 2 jajka
• 3 łyżki rodzynek
• 3-4 łyżeczki masła
• sól i cukier do smaku
Kaszę ugotuj w mleku lub wodzie (dodaj szczyptę soli i odrobinę masła). Wysmaruj masłem naczynie żaroodporne. Z dwóch jaj oddziel żółtka, utrzyj je z cukrem i wymieszaj z kaszą. Rodzynki namocz we wrzątku na 10 minut. Osączone, dodaj do dania, podobnie jak białko ubite na sztywną pianę. Całość wymieszaj, przełóż do żaroodpornego naczynia i polej stopionym masłem. Wstaw danie do piekarnika i zapiekaj w temperaturze 180°C ok. 30 minut (aż na kaszy utworzy się chrupiącą skorupka. Serwuj ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub musem owocowym.
Warzywa z manną - dla najmłodszych (Po 6. miesiącu życia)
• 1 łyżeczka manny
• 1 mała marchew
• 1 łyżeczka masła
Wymieszaj ugotowaną kaszę z osobno ugotowaną marchewką. Dodaj masło i zmiksuj.