Kaszanka z jabłkiem - Maciej Kuroń

Na jedną osobę: 200 g kaszanki - 1 sztuka; 1 kwaśne jabłko (antonówka, szara reneta); 1 cebula; kawałek czerwonej papryki; 2 ząbki czosnku; 30 ml oleju; majeranek, pieprz, sól.

Czosnek obieramy i drobno siekamy, mieszamy z majerankiem i olejem. Smarujemy kaszankę i odstawiamy ją w chłodne miejsce na 30 minut.

Reklama

Jabłko i cebulę kroimy na cztery części. Usuwamy z jabłka gniazda nasienne. Kawałek papryki kroimy w kostkę o boku 3 cm.

Kaszankę, ćwiartki jabłek, cebuli i kawałki papryki nabijamy na metalowe szpadki i układamy bezpośrednio na ruszcie. Pieczemy po 10 minut z każdej strony. W połowie grillowania obracamy na drugą stronę.

W trakcie pieczenia smarujemy wszystkie składniki resztką bejcy z czosnkiem i majerankiem.

Podajemy z grzankami.

Podobnie możemy przygotowywać słynne śląskie krupnioki, z tym że zgodnie z tradycją wystarczy je grillować z cebulką.

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje