Kaszanka z jabłkiem - Maciej Kuroń
Na jedną osobę: 200 g kaszanki - 1 sztuka; 1 kwaśne jabłko (antonówka, szara reneta); 1 cebula; kawałek czerwonej papryki; 2 ząbki czosnku; 30 ml oleju; majeranek, pieprz, sól.
Jabłko i cebulę kroimy na cztery części. Usuwamy z jabłka gniazda nasienne. Kawałek papryki kroimy w kostkę o boku 3 cm.
Kaszankę, ćwiartki jabłek, cebuli i kawałki papryki nabijamy na metalowe szpadki i układamy bezpośrednio na ruszcie. Pieczemy po 10 minut z każdej strony. W połowie grillowania obracamy na drugą stronę.
W trakcie pieczenia smarujemy wszystkie składniki resztką bejcy z czosnkiem i majerankiem.
Podajemy z grzankami.
Podobnie możemy przygotowywać słynne śląskie krupnioki, z tym że zgodnie z tradycją wystarczy je grillować z cebulką.
Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"