Kaszotto z kurczakiem i grzybami
Smaczne i sycące danie jednogarnkowe.

Składniki
- kasza gryczana - 200 g
- pierś z kurczaka
- dowolna mieszanka przypraw do kurczaka
- borowiki świeże
- 100 gram grzybów leśnych suszonych
- szalotka - 2 sztuki
- bulion warzywny lub drobiowy - 300 ml
- parmezan tarty
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- majeranek
- pieprz czarny świeżo mielony
- masło - 1 łyżka
4 osób
Sposób przygotowania
Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą, wymieszaj. Grzyby suszone zalej w naczyniu gorącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut - po tym czasie odcedź z wody i pokrój w cienkie paski (wywar po grzybach pozostaw). Pokrój borowiki oraz szalotkę.
W naczyniu rozpuść masło, zeszklij szalotkę, dodaj pokrojone grzyby i smaż chwilę wszystko razem. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż jeszcze chwilę.
Do garnka wsyp kaszę, wymieszaj z grzybami i kurczakiem. Wlej bulion oraz grzybowy wywar. Całość gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę - potem odstaw garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.
Dodaj śmietanę, starty ser, odrobinę majeranku raz pieprz. Całość wymieszaj.