Kaszotto z kurczakiem i grzybami

Smaczne i sycące danie jednogarnkowe.

Jeśli nie przepadasz za kaszą gryczaną możesz też użyć innej i dodać ulubione warzywa
Jeśli nie przepadasz za kaszą gryczaną możesz też użyć innej i dodać ulubione warzywa123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą, wymieszaj. Grzyby suszone zalej w naczyniu gorącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut - po tym czasie odcedź z wody i pokrój w cienkie paski (wywar po grzybach pozostaw). Pokrój borowiki oraz szalotkę.

W naczyniu rozpuść masło, zeszklij szalotkę, dodaj pokrojone grzyby i smaż chwilę wszystko razem. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż jeszcze chwilę.

Do garnka wsyp kaszę, wymieszaj z grzybami i kurczakiem. Wlej bulion oraz grzybowy wywar. Całość gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę - potem odstaw garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Dodaj śmietanę, starty ser, odrobinę majeranku raz pieprz. Całość wymieszaj.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas