Reklama

Reklama

Kaszotto z kurczakiem i grzybami

Smaczne i sycące danie jednogarnkowe.

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • kasza gryczana - 200 g
  • pierś z kurczaka
  • dowolna mieszanka przypraw do kurczaka
  • borowiki świeże
  • 100 gram grzybów leśnych suszonych
  • szalotka - 2 sztuki
  • bulion warzywny lub drobiowy - 300 ml
  • parmezan tarty
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • majeranek
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • masło - 1 łyżka

Sposób przygotowania

Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz przyprawą, wymieszaj. Grzyby suszone zalej w naczyniu gorącą wodą, przykryj i odstaw na 15 minut - po tym czasie odcedź z wody i pokrój w cienkie paski (wywar po grzybach pozostaw). Pokrój borowiki oraz szalotkę. 

Reklama

W naczyniu rozpuść masło, zeszklij szalotkę, dodaj pokrojone grzyby i smaż chwilę wszystko razem. Dodaj pokrojonego kurczaka i smaż jeszcze chwilę.

Do garnka wsyp kaszę, wymieszaj z grzybami i kurczakiem. Wlej bulion oraz grzybowy wywar. Całość gotuj do momentu wchłonięcia całego płynu przez kaszę - potem odstaw garnek z ognia, przykryj i odstaw na 10 minut.

Dodaj śmietanę, starty ser, odrobinę majeranku raz pieprz. Całość wymieszaj. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje