Kaszotto z pęczaku z pikantną kiełbasą, pomidorami oraz dynią

Risotto to potrawa na bazie ryżu podsmażonego, a następnie gotowanego na bulionie z wybranymi dodatkami. Kaszotto to polska odpowiedź na tę włoską klasykę.

Kaszotto z pęczaku z pikantną kiełbasą, pomidorami oraz dynią
Kaszotto z pęczaku z pikantną kiełbasą, pomidorami oraz dyniąmateriały prasowe

Nazwa od razu informuje, że danie to jest podobne do risotta, lecz przygotowane z kasz, które również idealnie nadają się do przyrządzenia tego specjału identyczną techniką.

Danie łatwe, z mięsem. Czas przygotowania: 35 min., 4 porcje

Okładka książki Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza "„Kipi kasza”
Okładka książki Pawła Łukasika i Grzegorza Targosza "„Kipi kasza”materiały prasowe

Składniki: 

1 1/2szklanki pęczaku

150 g pikantnej twardej kiełbasy

250 g dyni

2 pomidory

1 duża cebula

2 łyżki oliwy

4 szklanki bulionu warzywnego

2 łyżki masła

1/2 pęczka natki pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Cebulę obrać, drobno posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie.

2. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry i dodać wraz z kaszą do cebuli, a następnie zeszklić.

3. Bulion dodawać stopniowo, aż kasza stanie się miękka.

4. Dynię obrać ze skorki, pokroić w dużą kostkę i przesmażyć na maśle. Gdy kasza będzie miękka, dodać dynię. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

5. Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą i obrać. Po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w kostkę i dodać do kaszy. Całość wymieszać. Podawać kaszotto posypane posiekaną natką pietruszki.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas