Kaszotto z pęczaku z pikantną kiełbasą, pomidorami oraz dynią
Risotto to potrawa na bazie ryżu podsmażonego, a następnie gotowanego na bulionie z wybranymi dodatkami. Kaszotto to polska odpowiedź na tę włoską klasykę.
Nazwa od razu informuje, że danie to jest podobne do risotta, lecz przygotowane z kasz, które również idealnie nadają się do przyrządzenia tego specjału identyczną techniką.
Danie łatwe, z mięsem. Czas przygotowania: 35 min., 4 porcje
Składniki:
1 1/2szklanki pęczaku
150 g pikantnej twardej kiełbasy
250 g dyni
2 pomidory
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
4 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki masła
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, drobno posiekać w kostkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie.
2. Kiełbasę pokroić w cienkie plastry i dodać wraz z kaszą do cebuli, a następnie zeszklić.
3. Bulion dodawać stopniowo, aż kasza stanie się miękka.
4. Dynię obrać ze skorki, pokroić w dużą kostkę i przesmażyć na maśle. Gdy kasza będzie miękka, dodać dynię. Całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem.