Kawa z kardamonem: Pobudzi jelita do pracy, pomoże unormować ciśnienie

Zapach świeżo mielonych ziaren kawy, który miesza się z dymnym aromatem korzennego kardamonu, sprawia, że czujemy się jak podczas wizyty w luksusowej kawiarni. Co ciekawe, taki efekt uzyskamy bez wychodzenia z domu. Wystarczy, że udamy się do kuchni, a następnie z szafek wyciągniemy ulubioną kawę i mielony kardamon. Na bazie tych dwóch składników powstaje napój, który nie tylko zapewnia wrażenia kubkom smakowym, ale także pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu. Sprawdź, jak wyczarować go w domowym zaciszu.

Połączenie kawy i kardamonu pozytywnie wpływa na organizm
Połączenie kawy i kardamonu pozytywnie wpływa na organizm123RF/PICSEL

  • Picie kawy z dodatkiem kardamonu ma pozytywny wpływ nie tylko na zdrowie, ale także codzienne samopoczucie.
  • Do przygotowania kawy z przyprawami najlepiej wybrać ziarna ciemno lub średnio palone, które wyróżniają się nutami czekolady, migdałów oraz karmelu.
  • Nie zaleca się spożywania kardamonu przez kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zmagające się z zapaleniem błony śluzowej żołądka i zaostrzoną chorobą wrzodową.

Właściwości kawy

Popularny czarny napój stanowi bogate źródło kofeiny, czyli substancji o właściwościach redukujących zmęczenie, pobudzających oraz zwiększających koncentrację. Przemysł farmaceutyczny wykorzystuje ją jako składnik środków przeciwastmatycznych oraz przeciwbólowych.

Zwolennicy kawy cenią ją za obecność antyoksydantów, skutecznie neutralizujących wolne rodniki. To właśnie one zapobiegają przyspieszonemu starzeniu się nie tylko skóry, ale także całego organizmu. Naukowcy w licznych badaniach dowiedli, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, a także Alzheimera i Parkinsona. Wyniki jasno wskazują, że początek tych konkretnych schorzeń u kawoszy może opóźnić się nawet o kilka lat. Jakby tego było mało, kawa powoduje, że jesteśmy mniej narażeni na rozwój cukrzycy typu 2.

Zalety kardamonu

Kardamon to jedna z najcenniejszych przypraw
Kardamon to jedna z najcenniejszych przypraw123RF/PICSEL

Cenne właściwości kardamonu docenili już starożytni Grecy oraz Egipcjanie, którzy stosowali jego nasiona jako główny środek utrzymujący prawidłową higienę jamy ustnej. Drugim podstawowym zastosowaniem przyprawy było dodawanie je do tradycyjnych pachnideł. Współcześnie to właśnie kardamon jest jedną z najcenniejszych oraz bardziej wyszukanych przypraw na całym świecie. Używa się go nie tylko w celach kulinarnych, ale także do leczenia. Jego potencjał zdają się najszerzej wykorzystywać kuchnie specjalizujące się w potrawach orientalnych.

Przyprawa wyróżnia się spośród innych walorami smakowymi, zapachowymi oraz prozdrowotnymi. Najszersze działanie zaobserwujemy w regulowaniu pracy układu pokarmowego, a konkretnie we wzmożonym wydzielaniu soków żołądkowych. Kardamon przyspiesza także przemianę materii, przyczyniając się do sprawnego zrzucenia zbędnych kilogramów.

Uważa się go za jeden ze skuteczniejszych sposobów domowego wzmacniania naturalnej odporności organizmu. Właściwości przeciwzapalne i antywirusowe wspomagają walkę z infekcjami, przeziębieniem oraz grypą. Lekarze doradzają również stosowanie inhalacji z dodatkiem odrobiny kardamonu. Taki zabieg szybko zmniejsza obrzęk błony śluzowej, udrożnia zatkany nos i łagodzi uporczywy kaszel.

Mała czarna na wysokie ciśnienie i problemy z trawieniem

Duet kawy i kardamonu to silny sprzymierzeniec w walce z wolnymi rodnikami rozwijającymi się w organizmie. Ich obecność ma wpływ na rozwój nowotworów, cukrzycy oraz chorób serca. Już jedna łyżeczka przyprawy dodana do małej czarnej znacząco obniża skurczowe, rozkurczowe oraz średnie ciśnienie krwi.

Działanie kawy z kardamonem okazuje się przydatne podczas nawracających problemów trawiennych. Uporczywe nudności, wymioty oraz wzdęcia szybko odchodzą w zapomnienie. Działanie rozkurczowe kardamonu przynosi ulgę osobom zmagającym się z nieżytem żołądka.

Domowa kawa z kardamonem - jak ją przygotować?

Domowa kawa z kardamonem smakuje jak z najlepszej kawiarni
Domowa kawa z kardamonem smakuje jak z najlepszej kawiarni123RF/PICSEL

Głęboki aromat czarnej kawy, wzbogacony o egzotyczny zapach kardamonu natychmiastowo wprawia w dobry nastrój. Łyk napoju świetnie rozgrzewa i stanowi doskonałe uzupełnienie leniwego popołudnia. Z powodzeniem przygotujemy go w zaciszu domowym. Możemy wziąć przykład z mieszkańców krajów bliskiego wschodu i zaparzyć ją w tygielku. Zwolennikom nowoczesnych rozwiązań polecamy skorzystanie z ekspresu ciśnieniowego. Dopasuj odpowiednią ilość przyprawy do osobistego gustu i delektuj się niezwykłym napojem.

Składniki:

  • 2 czubate łyżeczki świeżo zmielonej kawy
  • 100 ml przefiltrowanej wody
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • odrobina ulubionego mleka

Przepis:

  1. Zacznij od przyrządzenia kawy. Jeśli użyjesz w tym celu tygielka lub domowej kawiarki - wymieszaj mieloną kawę z kardamonem tuż przed zaparzeniem. Korzystając z ekspresu ciśnieniowego, dodaj przyprawę do gotowego płynu.
  2. Gotowy napój przelej do filiżanki, a następnie dolej odrobinę mleka i dosłodź cukrem waniliowym oraz dopraw cynamonem.
  3. Jeśli chcesz nadać kawie deserowego charakteru, uzupełnij ją jeszcze kleksem bitej śmietany. Kawę z kardamonem podawaj na ciepło. Najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu.
Czarna kawa na ostro i słonoInteria.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas