Magiczna moc gurmaru. Pomaga schudnąć i obniża poziom cukru
Gurmar to zioło pochodzące z Indii, które ma wiele właściwości zdrowotnych. To roślina pnąca, swoim wyglądem przypominająca winorośl. Chociaż mało popularna w Europie, warto przyjrzeć jej się bliżej. Największą zaletą gymnema sylvestre jest walka z cukrzycą i otyłością. Jakie zdrowotne właściwości ma gurmar? W jakiej postaci można go spożywać? Dowiesz się z tego artykułu.
Co to jest gurmar?
Gurmar to roślina pnąca, której pędy oplatają krzewy i drzewa. Ich długość jest zdumiewająca, gdyż mogą osiągnąć nawet 600 metrów! Liście gatunku mają jajowaty kształt, a kwiatostany są barwy żółtej. Hindusi stosują to zioło już od ponad 2000 lat, gdyż ma niebagatelny wpływ na zdrowie. W celach leczniczych wykorzystuje się głównie napar z liści gurmaru. Mają gorzki smak i nie wydzielają żadnego zapachu. Roślina jest dostępna na rynku też w formie sproszkowanej lub w postaci kapsułek.
Jakie właściwości ma gurmar?
Roślina ma wiele zalet dzięki swoimi właściwościom leczniczym. Powinny sięgać po nią również kobiety, by spowolnić proces starzenia się skóry. Hamuje rozwój wolnych rodników, które negatywnie wpływają na wygląd cery. Co jeszcze zawdzięczamy działaniu gurmaru? Poniżej znajdziesz szczegółowy opis dwóch najważniejszych cech gymnema sylvestre.
Pomoc w walce z cukrzycą: Podstawową zaletą gurmaru jest regulowanie poziomu cukru we krwi. To dzięki zawartym kwasom gymnemowym. Napar z liści okazu jest dobry w przypadku cukrzycy typu I i II. Składnik ten poprawia wykorzystanie glukozy oraz reguluje pracę trzustki. To sprawia, że zwiększa się produkcja insuliny, jeśli zachodzi taka potrzeba.
Pomoc w schudnięciu: Gurmar zmniejsza chęć podjadania między posiłkami. Ponadto stymuluje pracę układu pokarmowego. To sprzyja częstszemu wypróżnianiu i lepszej pracy jelit. Odpowiedni metabolizm korzystnie działa na utratę zbędnych kilogramów. To także remedium na niestrawność i utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Roślina ma też zbawienny wpływ w procesie regeneracji wątroby i wspomaga jej pracę.
Jak przygotować napar z liści gurmaru?
Przyrządzenie zdrowotnego naparu nie jest skomplikowane. Wystarczy, że:
- Łyżeczkę liści zalejesz gorącą wodą i będziesz parzyć przez 10 minut.
- Następnie odcedź napar i pij dwa do trzech razy dziennie. Najlepsze efekty daje spożywanie naparu na czczo.
Jeśli natomiast masz gurmar w proszku, to jedną łyżeczkę produktu zalej gorącą wodą. Poczekaj, aż specyfik wystygnie i wypij. Pij z taką samą częstotliwością, jak w przypadku zwykłego naparu z liści.
Zobacz: