Kawa z koglem-moglem to kulinarny hit roku!
Wszyscy pamiętamy słodki, kultowy dziś deser z PRL-u, czyli kogel-mogel. Uwielbiany przez dzieci, obdarzony specyficznym smakiem nie jest jednak naszym wymysłem. W Wietnamie, kraju znanym z doskonałej kawy, pije się bowiem kawę po wietnamsku - eksperyment kulinarny o nazwie ca phe trung, czyli kawę z… jajkiem. Jak ją zrobić?
Wietnam to jeden z największych producentów kawy, głównie Robusty, choć pojawiają się tam coraz częściej różne odmiany arabiki. Najpopularniejszą kawą pitą w tym kraju jest natomiast kawa po wietnamsku, czyli Ca phe trung , przygotowywana w zaparzaczu Phin.
Kawa z koglem-moglem to hit roku. Jak ją przygotować?
Kawę po wietnamsku pije się ze skondensowanym mlekiem, choć można oczywiście zastąpić je zwykłym lub np. śmietanką. Jeśli jednak chcemy przygotować oryginalną kawę rodem z Wietnamu, wybierzmy mleko skondensowane, dobrej jakości kawę Robustę i jajka!
Przepis na kawę po wietnamsku:
- Przygotuj szklankę lub filiżankę, nałóż zaparzacz i dosyp do niego kawy, np. dwie płaskie łyżki
- Do zaparzacza wlej łyżeczkę lekko ostudzonej wody, odczekaj 20 sekund, aby woda wsiąkła w kawę, co ułatwi równomierne parzenie. Po 20 sekundach wlej resztę gorącej wody oraz załóż przykrywkę
- Teraz kawa powinna przez kilka minut kapać z filtra, a ty możesz sparzyć jajka i oddzielić żółtka od białek. Żółtka miksuj z cukrem i dolewaj do nich mleka skondensowanego. Miksuj do momentu, aż masa będzie bardzo jasna i puszysta
- Do zaparzonej kawy wlej ubite jajka tak, by zatrzymały się na powierzchni
Kawę po wietnamsku można pić na ciepło albo na zimno - z dodatkiem kostek lodu. Najlepiej pić Robustę - ta odmiana kawy charakteryzuje się mocnym smakiem i wysoką zawartością kofeiny. Kawa po wietnamsku jest pyszna, ale bardzo słodka, więc radzimy pić ją solo!
***
Zobacz również: