Kawa z surowym jajkiem: Dlaczego warto ją pić?
Kawa to doskonały sposób na pobudzenie organizmu o poranku. Nie tak dawno ogromną popularnością cieszyła się mała czarna określana mianem "kuloodpornej". Jej sekret tkwił w dodaniu do napoju łyżeczki masła. Obecnie sieć podbija kawa wzbogacona surowym jajkiem. Jej miłośnicy podkreślają, że oryginalny napój wspiera organizm na wiele sposobów i zapobiega m.in. kamicy żółciowej. Jak przyrządzić kawę z surowym jajkiem? Dlaczego warto ją pić? Poniżej kilka podpowiedzi.
Kawa: Co daje jej picie?
Kawa cieszy się niegasnącą popularnością i - obok herbaty - jest najchętniej pitym napojem; zwłaszcza o poranku. Oczywiście, powinna być dozowana w rozsądnych ilościach, czyli maksymalnie do 4 filiżanek dziennie (500 mg kofeiny). Wówczas nie wyrządzi szkody, a wręcz wesprze organizm. Z przeprowadzonych badań wynika, że kawa pobudza umysł i pamięć krótkotrwałą, wspomaga też koncentrację, krążenie i trawienie. Jeśli jest pita po obfitym posiłku, przyspiesza przemianę lipidów i wspiera tym samym pracę wątroby. Niektóre badania wskazują ponadto, że kawa może również zmniejszać ryzyko rozwoju chorób, takich jak marskość wątroby, choroba Parkinsona, cukrzyca typu drugiego oraz nowotworów pęcherza, wątroby i jelit.
Kawa z surowy jajkiem: Czego dostarcza?
Sposobów na przygotowanie kawy jest całe mnóstwo. Najbardziej znane to espresso, latte, cappuccino, macchiatto i oczywiście kawa serwowana po turecku. W różnych kulturach promowane są także specjalne dodatki, które wzbogacają smak kawy. Swojego czasu furorę robiła kawa kuloodporna, której receptura czerpie z tradycji tybetańskich mnichów. Czarny napój wzbogacony łyżeczką masła i oleju kokosowego nie tylko pobudza i dodaje energii, ale też poprawia pracę mózgu i zmniejsza łaknienie, a tym samym pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Obecnie przebojem stała się kawa z surowym jajkiem, której receptura została zaczerpnięta z kuchni skandynawskiej. Zwolennicy oryginalnego napoju zwracają uwagę i punktują jego wartości odżywcze, które zyskuje dzięki obecności jajka. Te ostatnie to doskonałe źródło łatwo przyswajalnego dla organizmu białka, aminokwasów, niezbędnych witamin - m.in. A, E, D, K oraz tych z grupy B - jak i cennych pierwiastków; m.in. fosforu, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu czy sodu oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Regularne picie wody z surowym jajkiem odżywia organizm od środka, zapewnia poczucie sytości i zapobiega rozwijaniu się kamicy żółciowej.
Jak przygotować kawę z surowym jajkiem?
Do przygotowania napoju potrzebne są trzy łyżki zmielonej kawy, jedno świeże jajko oraz dwie szklanki wody. Jedną szklankę wody trzeba wlać do garnka i zagotować. Całe jako należy wymieszać ze świeżo zmieloną kawą - tak, aby powstała gęsta masa. Mieszankę należy wlać do gotującej się wody i pozostawić na około sześć minut. Po tym czasie należy dodać drugą szklankę wody i dokładnie mieszać masę przez kilka minut. Na koniec trzeba przecedzić przez sitko i podawać w małych filiżankach.