To śniadanie rozpędzi twój metabolizm. Jedz je, a łatwiej schudniesz
Śniadanie jest uznawane przez wiele osób za najważniejszy posiłek dnia. Coś w tym jest, bo to z nim budzimy swój organizm do pracy na cały dzień. Okazuje się także, że ten posiłek może mieć także wpływ na nasz metabolizm i wspomagać proces utraty wagi. Co więc warto jeść, by "rozkręcić" metabolizm?

Spis treści:
- Śniadanie a metabolizm. Co mają ze sobą wspólnego?
- Co powinno zawierać śniadanie i jakie ma to znaczenie?
- Śniadanie na słodko? Niewykluczone
Śniadanie a metabolizm. Co mają ze sobą wspólnego?
Metabolizm to słowo, które często pojawia się w rozmowach o zdrowiu, diecie i sylwetce. Czasem brzmi enigmatycznie, nie do końca wiemy, co ono oznacza. Czy to magia, która pozwala nam schudnąć? Absolutnie nie.
W rzeczywistości metabolizm oznacza całość procesów biochemicznych zachodzących w organizmie. Od oddychania, przez trawienie, aż po produkcję energii w każdej komórce. Tempo metabolizmu, czyli inaczej mówiąc, przemiany materii, decyduje o tym:
- jak szybko spalamy kalorie
- jak wykorzystujemy składniki odżywcze
- w jakim tempie jesteśmy w stanie chudnąć
- jak sprawnie ciało radzi sobie z regeneracją
Geny i wiek w dużej mierze decydują o tempie metabolizmu, ale nie tylko one mają znaczenie. To, ile się ruszamy i jaką mamy masę mięśniową, zależy już wyłącznie od nas. Właśnie dlatego metabolizm da się "podkręcić". Wystarczy zadbać o aktywność, zdrowe nawyki i zbilansowaną dietę.
A jakie znaczenie w kontekście metabolizmu na właśnie śniadanie?
To nie tylko pierwszy posiłek dnia, ale i sygnał dla organizmu, że czas zacząć działać. Dlatego tak ważne jest, co zjemy na śniadanie, by w odpowiedni sposób dostarczyć ciału energii do pracy tak, by przy okazji "podkręcić" metabolizm.
Co powinno zawierać śniadanie i jakie ma to znaczenie?
Należy pamiętać o tym, że po nocnej przerwie organizm potrzebuje paliwa, by rozpocząć dzień. Odpowiednio skomponowane śniadanie:
- reguluje poziom cukru we krwi
- zapobiega napadom głodu w ciągu dnia
- aktywuje układ pokarmowy, a finalnie - przyspiesza przemianę materii

Dlatego tak istotne jest włączenie do diety produktów wspierających metabolizm. Jednym z najlepszych przykładów są jajka bogate w pełnowartościowe białko, które wymaga od organizmu większego nakładu energii podczas trawienia niż tłuszcze czy węglowodany. Klasyczna jajecznica, omlet z warzywami czy jajka na miękko to świetny początek dnia.
Jajka w połączeniu z warzywami to duet, który świetnie "nakręca" metabolizm. Papryka, szpinak, pomidory czy awokado dostarczają błonnika i wielu mikroelementów wspierających trawienie oraz spalanie energii.
Jeśli do śniadania brakuje nam pieczywa, zamiast pszennej bułki warto postawić na chleb pełnoziarnisty. To zdrowsza i bardziej sycąca opcja. Pieczywo razowe, kasze czy komosa ryżowa wymagają dłuższego trawienia, co zwiększa wydatek energetyczny organizmu.
Śniadanie na słodko? Niewykluczone
Rogalik z czekoladą i kakao nie są najlepszym wyborem jeżeli chodzi o wspieranie metabolizmu od samego rana. Słodkie śniadanie nie jest jednak wykluczone całkowicie. Choć oczywiście to nie to samo, to możemy jednak spróbować jogurtu naturalnego, czy kefiru z owocami. Można je łączyć z granolą z orzechami czy właśnie ze świeżymi owocami. Możemy także dodać płatki owsiane, które są źródłem błonnika. Owsianka z owocami i orzechami to idealny balans węglowodanów złożonych, zdrowych tłuszczów i witamin. Probiotyki zawarte w jogurcie, czy kefirze poprawiają mikroflorę jelitową, a to właśnie jelita odgrywają kluczową rolę w regulacji metabolizmu i odporności.
