Kawałki owoców i słodycz w każdej łyżce. Obłędny dżem z borówki amerykańskiej

Domowy dżem z borówek amerykańskich pozwala zamknąć w słoiczku smak dojrzewających w słońcu owoców. Doskonale smakuje na świeżej i chrupiącej bułce, wypełnia wnętrze naleśników i podbija smak tart z kremem. Ciekawe komponuje się także z mięsami i serami, a zimą nadaje charakteru parującej herbacie. Jak przygotować dżem z borówki amerykańskiej? Podpowiadamy.

Słodkie owoce borówki amerykańskiej wykorzystamy do przygotowania dżemu
Słodkie owoce borówki amerykańskiej wykorzystamy do przygotowania dżemu123RF/PICSEL

Dżem z borówki amerykańskiej - bomba witaminowa

Mówi się, że najsmaczniejsze odmiany borówki amerykańskiej pochodzą z terenów Ameryki Północnej. W Polsce często nazywa się ją także borówką wysoką, która wyróżnia się sporej wielkości owocami oraz porcją witamin i licznych składników odżywczych. Świeże owoce dostarczają organizmowi m.in.:

  • witaminy A,
  • witaminy C,
  • witaminy E,
  • witaminy K,
  • potasu,
  • wapnia,
  • żelaza,
  • niacyny,
  • magnezu,
  • kwasu foliowego.

Co ciekawe, borówka amerykańska nie traci cennych właściwości nawet po przetworzeniu. Bez obaw możemy przygotowywać z niej soki, konfitury, a także smakowite dżemy. Porcja słodkiego przetworu nie tylko szybko zaspokoi apetyt, ale także w zdrowy i smaczny sposób zadba o prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej?

Składniki na dżem z borówki amerykańskiej

  • 2 kg świeżych borówek amerykańskich
  • 400 g białego cukru
  • 1 mała cytryna
  • skórka starta z cytryny
  • 1 laska wanilii
Jak przygotować doskonały dżem z borówki amerykańskiej?
Jak przygotować doskonały dżem z borówki amerykańskiej?123RF/PICSEL

Przygotowanie dżemu z borówki amerykańskiej

  1. Borówkę amerykańską dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą. W razie potrzeby usuwamy listki, wystające ogonki oraz inne zanieczyszczenia.
  2. Oczyszczone owoce przekładamy do dużego metalowego garnka z grubym dnem i zasypujemy podaną w przepisie porcją cukru.
  3. Całość warto dokładnie przemieszać łyżką, by cukier dostał się między wszystkie owoce. Na tym etapie możemy także zacząć ugniatać borówki z cukrem.
  4. W kolejnym kroku do owoców dodajemy przeciętą na pół laskę wanilii. Tak przygotowane owoce możemy odstawić na 60 minut, by puściły więcej soku, lub od razu zacząć podgrzewać.
  5. Jeśli pominiemy czekanie, aż owoce puszczą sok, postawmy garnek na kuchence, ustawmy średnią moc palnika i gotujmy dżem przez 35 minut.
  6. W trakcie gotowania warto rozcierać większe owoce drewnianą łyżką. Po upływie ostatniej minuty wyławiamy laskę wanilii z garnka.
  7. Do owoców z posmakiem wanilii wyciskamy sok z jednej cytryny oraz dodajemy startą z owocu skórkę. Dżem z borówki amerykańskiej mieszamy i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty.
  8. Wrzący dżem z borówki amerykańskiej przelewamy do czystych oraz wyparzonych słoiczków i natychmiast porządnie zakręcamy.
  9. Tak przygotowane słoiczki odwracamy do góry nogami, okrywamy ręcznikiem i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie stawiamy dżemy w normalnej pozycji i czekamy do całkowitego wystudzenia.

Zagęszczanie dżemu z borówek amerykańskich

Słodkie i aromatyczne borówki amerykańskie, aż proszą się, by nasypać je do miski i zjeść jako zdrową przekąskę. Niezależnie od tego, czy kupimy owoce na okolicznym targu lub zbierzemy samodzielnie w ogrodzie, warto część przeznaczyć na smakowite przetwory. Najprostszym, a zarazem najsmaczniejszym jest dżem z borówki amerykańskiej. Choć przed oczami mamy gęstą konsystencję, którą z łatwością rozsmarujemy na kanapce, często przetwór wychodzi zbyt rzadki i lejący. Jak temu zaradzić?

Doświadczone panie domu podpowiadają, by uzbroić się w cierpliwość oraz garnek i kilka kuchennych niezbędników. Najszybszym patentem będzie dodanie do dżemu z borówki amerykańskiej produktu typu żelfixu lub innego gotowego zagęszczacza. Alternatywnie warto użyć m.in.:

  • agaru,
  • żelatyny,
  • sody oczyszczonej,
  • skrobi ziemniaczanej,
  • gęstego soku owocowego,
  • kandyzowanej skórki cytryny lub pomarańczy.
„Ewa gotuje”: Strucla z borówkamiPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas