Kawałki owoców i słodycz w każdej łyżce. Obłędny dżem z borówki amerykańskiej

Słodkie owoce borówki amerykańskiej wykorzystamy do przygotowania dżemu
Słodkie owoce borówki amerykańskiej wykorzystamy do przygotowania dżemu123RF/PICSEL

Dżem z borówki amerykańskiej - bomba witaminowa

Zobacz również:

    • witaminy A,
    • witaminy C,
    • witaminy E,
    • witaminy K,
    • potasu,
    • wapnia,
    • żelaza,
    • niacyny,
    • magnezu,
    • kwasu foliowego.

    Jak zrobić dżem z borówki amerykańskiej?

    • 2 kg świeżych borówek amerykańskich
    • 400 g białego cukru
    • 1 mała cytryna
    • skórka starta z cytryny
    • 1 laska wanilii
    Jak przygotować doskonały dżem z borówki amerykańskiej?
    Jak przygotować doskonały dżem z borówki amerykańskiej?123RF/PICSEL
    1. Borówkę amerykańską dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą. W razie potrzeby usuwamy listki, wystające ogonki oraz inne zanieczyszczenia.
    2. Oczyszczone owoce przekładamy do dużego metalowego garnka z grubym dnem i zasypujemy podaną w przepisie porcją cukru.
    3. Całość warto dokładnie przemieszać łyżką, by cukier dostał się między wszystkie owoce. Na tym etapie możemy także zacząć ugniatać borówki z cukrem.
    4. W kolejnym kroku do owoców dodajemy przeciętą na pół laskę wanilii. Tak przygotowane owoce możemy odstawić na 60 minut, by puściły więcej soku, lub od razu zacząć podgrzewać.
    5. Jeśli pominiemy czekanie, aż owoce puszczą sok, postawmy garnek na kuchence, ustawmy średnią moc palnika i gotujmy dżem przez 35 minut.
    6. W trakcie gotowania warto rozcierać większe owoce drewnianą łyżką. Po upływie ostatniej minuty wyławiamy laskę wanilii z garnka.
    7. Do owoców z posmakiem wanilii wyciskamy sok z jednej cytryny oraz dodajemy startą z owocu skórkę. Dżem z borówki amerykańskiej mieszamy i podgrzewamy jeszcze 2-3 minuty.
    8. Wrzący dżem z borówki amerykańskiej przelewamy do czystych oraz wyparzonych słoiczków i natychmiast porządnie zakręcamy.
    9. Tak przygotowane słoiczki odwracamy do góry nogami, okrywamy ręcznikiem i pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie stawiamy dżemy w normalnej pozycji i czekamy do całkowitego wystudzenia.

    Zagęszczanie dżemu z borówek amerykańskich

    • agaru,
    • żelatyny,
    • sody oczyszczonej,
    • skrobi ziemniaczanej,
    • gęstego soku owocowego,
    • kandyzowanej skórki cytryny lub pomarańczy.
    „Ewa gotuje”: Strucla z borówkamiPolsatPolsat