Kebaby na patyczkach

Lekki i pożywny posiłek.

Szaszłyki z kurczakiem
Szaszłyki z kurczakiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój na równą kostkę, o boku ok. 2 cm. Przyprawę do kebaba wymieszaj z papryką i z 2 łyżkami oleju. Polej mięso i wymieszaj, by marynata równo pokryła wszystkie kawałki. Odstaw na 1-2 godziny. Mięso zalej kefirem i odstaw na całą noc. 

2. Paprykę umyj i oczyść z pestek. Pokrój ją na kwadraciki. Podobnie marynowaną paprykę (możesz ją zastąpić plasterkami kiszonych ogórków lub korniszonów). Pomidorki umyj i osusz, poprzekrawaj na połówki. Kebaby na patyczkach 

3. Nagrzej piekarnik do 180 st. Blachę wyłóż pergaminem. Mięso osusz ręcznikiem papierowym. Marynaty nie wyrzucaj! Resztę oleju wymieszaj z 2-3 łyżkami marynaty. Na patyczki, wcześniej namoczone w wodzie lub w piwie, ponadziewaj kawałki mięsa, poprzedzielane paprykami i pomidorkami. Szaszłyki ułóż na blaszce i posmaruj olejem z marynatą. 

4. Piecz 20 minut, smarując olejem, by nie wyschły podczas pieczenia. Możesz je też zgrillować na patelni lub na grillu.

Domowy kebabInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas