Kebaby na patyczkach
Lekki i pożywny posiłek.

Składniki
- 50 dag filetów z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 5 kawałków marynowanej papryki
- 6 małych twardych pomidorków
- 500 ml kefiru
- 2 łyżki przyprawy typu kebab
- 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
Sposób przygotowania
1. Mięso umyj i osusz. Pokrój na równą kostkę, o boku ok. 2 cm. Przyprawę do kebaba wymieszaj z papryką i z 2 łyżkami oleju. Polej mięso i wymieszaj, by marynata równo pokryła wszystkie kawałki. Odstaw na 1-2 godziny. Mięso zalej kefirem i odstaw na całą noc. 2. Paprykę umyj i oczyść z pestek. Pokrój ją na kwadraciki. Podobnie marynowaną paprykę (możesz ją zastąpić plasterkami kiszonych ogórków lub korniszonów). Pomidorki umyj i osusz, poprzekrawaj na połówki. Kebaby na patyczkach 3. Nagrzej piekarnik do 180 st. Blachę wyłóż pergaminem. Mięso osusz ręcznikiem papierowym. Marynaty nie wyrzucaj! Resztę oleju wymieszaj z 2-3 łyżkami marynaty. Na patyczki, wcześniej namoczone w wodzie lub w piwie, ponadziewaj kawałki mięsa, poprzedzielane paprykami i pomidorkami. Szaszłyki ułóż na blaszce i posmaruj olejem z marynatą. 4. Piecz 20 minut, smarując olejem, by nie wyschły podczas pieczenia. Możesz je też zgrillować na patelni lub na grillu.