Kebaby na patyczkach

Lekki i pożywny posiłek.

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 50 dag filetów z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 5 kawałków marynowanej papryki
  • 6 małych twardych pomidorków
  • 500 ml kefiru
  • 2 łyżki przyprawy typu kebab
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 5 łyżek oleju z pestek winogron

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Pokrój na równą kostkę, o boku ok. 2 cm. Przyprawę do kebaba wymieszaj z papryką i z 2 łyżkami oleju. Polej mięso i wymieszaj, by marynata równo pokryła wszystkie kawałki. Odstaw na 1-2 godziny. Mięso zalej kefirem i odstaw na całą noc. 

2. Paprykę umyj i oczyść z pestek. Pokrój ją na kwadraciki. Podobnie marynowaną paprykę (możesz ją zastąpić plasterkami kiszonych ogórków lub korniszonów). Pomidorki umyj i osusz, poprzekrawaj na połówki. Kebaby na patyczkach 

3. Nagrzej piekarnik do 180 st. Blachę wyłóż pergaminem. Mięso osusz ręcznikiem papierowym. Marynaty nie wyrzucaj! Resztę oleju wymieszaj z 2-3 łyżkami marynaty. Na patyczki, wcześniej namoczone w wodzie lub w piwie, ponadziewaj kawałki mięsa, poprzedzielane paprykami i pomidorkami. Szaszłyki ułóż na blaszce i posmaruj olejem z marynatą. 

4. Piecz 20 minut, smarując olejem, by nie wyschły podczas pieczenia. Możesz je też zgrillować na patelni lub na grillu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje