Keks bakaliowy
Ciasto z bakaliami.
Składniki na 12 porcji:
- 5 jajek,
Bakalie przełóż na deseczkę. Orzechy grubo posiekaj (jeżeli orzechy posypiesz cukrem nie będą podskakiwały). Pozostałe bakalie pokrój w kostkę. wcześniej możesz je skropić rumem lub innym mocnym alkoholem. Miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj szczyptę soli. Wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Ucieraj mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez 3-5 minut, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. Nie przerywając ucierania do masy maślanej wbijaj po jednym jajku. Kolejne jajko wbij dopiero gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą maślaną. Dodaj olejek rumowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masę wymieszaj z mąką i bakaliami. Przenieś do wyłożonej pergaminem keksówki. Piecz ok. 1 godz. w temp. 180 st. Keks wyjmij z formy. Wystudź w pergaminie. Następnie zdejmij pergamin i posyp cukrem pudrem.
Lubisz słodkości? Zobacz też: