Keks bakaliowy

Ciasto z bakaliami.

Składniki na 12 porcji:

Reklama

- 5 jajek,
- 2 płaskie szklanki mąki,
- 1 kostka masła,
- 1 szklanka cukru,
- 1 torebka cukru waniliowego,
- 30 dag mieszanki bakaliowej (rodzynków, fig, kandyzowanej skórki cytrusowej, papai, ananasa, kandyzowanych wiśni, migdałów, orzechów),
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- kilka kropli olejku rumowego,
- sól,
- cukier puder do posypania Przygotowanie:

Bakalie przełóż na deseczkę. Orzechy grubo posiekaj (jeżeli orzechy posypiesz cukrem nie będą podskakiwały). Pozostałe bakalie pokrój w kostkę. wcześniej możesz je skropić rumem lub innym mocnym alkoholem. Miękkie masło przełóż do miseczki. Dodaj szczyptę soli. Wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Ucieraj mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez 3-5 minut, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. Nie przerywając ucierania do masy maślanej wbijaj po jednym jajku. Kolejne jajko wbij dopiero gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą maślaną. Dodaj olejek rumowy. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Masę wymieszaj z mąką i bakaliami. Przenieś do wyłożonej pergaminem keksówki. Piecz ok. 1 godz. w temp. 180 st. Keks wyjmij z formy. Wystudź w pergaminie. Następnie zdejmij pergamin i posyp cukrem pudrem.
Cena porcji: 1,10 zł
Porcja zawiera: 270 kcal

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Lubisz słodkości? Zobacz też:

Dowiedz się więcej na temat: cukier | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje