Keks owsiano-borówkowy

Ciasto, które przygotujesz bez trudu.

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 20 dag brązowego cukru lub
  • 15 dag ksylitolu
  • 3 duże jajka
  • 10 dag masła roślinnego lub margaryny
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szkl. borówek lub jagód

Składniki - lukier

  • 3/4 szkl. cukru pudru
  • 2–3 łyżeczki wrzątku lub soku z cytryny

Sposób przygotowania

1. Ciasto: owoce umyj i dobrze osusz. Masło (miękkie!) utrzyj z cukrem. Rozbij jajka i ciągle ucierając, dodawaj do masy maślanej po jednym żółtku. Płatki zmiksuj w malakserze lub młynku do kawy (wystarczy, jeśli będą lekko rozdrobnione). Możesz też dodać je bez mielenia. Mąkę przesiej przez sitko i odłóż 2 łyżki. Resztę wymieszaj z płatkami i proszkiem. Dodawaj do masy maślano-jajecznej po 2-3 łyżki, na zmianę z mlekiem, miksując tylko do połączenia się składników. 

2. Nastaw temperaturę w piekarniku na 175 st. Keksówkę lub inną foremkę wyłóż pergaminem. Borówki oprósz mąką. 

3. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując szczyptę soli. Wymieszaj z ciastem i borówkami - kilka odłóż do dekoracji. Ciasto przelej do foremki. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 50 minut. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia. 

4. Zrób lukier: puder utrzyj z wrzątkiem (dolewaj po 1 łyżeczce wody). Część lukru możesz wymieszać z kakao. Polukruj wystudzone ciasto. Udekoruj borówkami, przylepiając je do ciepłego lukru. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje