Keks owsiano-borówkowy
Ciasto, które przygotujesz bez trudu.

Składniki
- 30 dag mąki pszennej
- 1 szkl. płatków owsianych
- 20 dag brązowego cukru lub
- 15 dag ksylitolu
- 3 duże jajka
- 10 dag masła roślinnego lub margaryny
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szkl. borówek lub jagód
- lukier
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2–3 łyżeczki wrzątku lub soku z cytryny
Sposób przygotowania
1. Ciasto: owoce umyj i dobrze osusz. Masło (miękkie!) utrzyj z cukrem. Rozbij jajka i ciągle ucierając, dodawaj do masy maślanej po jednym żółtku. Płatki zmiksuj w malakserze lub młynku do kawy (wystarczy, jeśli będą lekko rozdrobnione). Możesz też dodać je bez mielenia. Mąkę przesiej przez sitko i odłóż 2 łyżki. Resztę wymieszaj z płatkami i proszkiem. Dodawaj do masy maślano-jajecznej po 2-3 łyżki, na zmianę z mlekiem, miksując tylko do połączenia się składników. 2. Nastaw temperaturę w piekarniku na 175 st. Keksówkę lub inną foremkę wyłóż pergaminem. Borówki oprósz mąką. 3. Białka ubij na sztywną pianę, dosypując szczyptę soli. Wymieszaj z ciastem i borówkami - kilka odłóż do dekoracji. Ciasto przelej do foremki. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 50 minut. Wyjmij i zostaw do ostygnięcia. 4. Zrób lukier: puder utrzyj z wrzątkiem (dolewaj po 1 łyżeczce wody). Część lukru możesz wymieszać z kakao. Polukruj wystudzone ciasto. Udekoruj borówkami, przylepiając je do ciepłego lukru.