Keks rumowy z rodzynkami
Z pewnością umili poranek przy kawie!

Składniki
- 1 kostka (20 dag) masła
- 2/3 szkl. cukru
- 4 jajka
- 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 dag rodzynek
- 4 łyżki rumu
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania
1. Rodzynki skrop rumem. Masło utrzyj z cukrem. Do ucieranej masy maślanej kolejno wbijaj jajka. Następnie wsyp obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Utrzyj.2. Ciasto wymieszaj z rodzynkami. Formę keksową posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Napełnij ciastem.3. Keks piecz 70 minut w temperaturze 170–180 st. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.