Keks rumowy z rodzynkami

Z pewnością umili poranek przy kawie!

Czas przyrządzenia: 85 minut

Składniki

  • 1 kostka (20 dag) masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 dag rodzynek
  • 4 łyżki rumu
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Sposób przygotowania

1. Rodzynki skrop rumem. Masło utrzyj z cukrem. Do ucieranej masy maślanej kolejno wbijaj jajka. Następnie wsyp obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Utrzyj.

2. Ciasto wymieszaj z rodzynkami. Formę keksową posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Napełnij ciastem.

3. Keks piecz 70 minut w temperaturze 170–180 st. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje