Keks świąteczny - Maciej Kuroń

Aromatyczne ciasto.

300 - 350 g mąki (ok. 2 szklanki); ok. 80 g mąki ziemniaczanej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; cukier waniliowy; 250 g cukru; 300 g masła; 6 jajek; około 300 g bakalii: rodzynki, orzechy, migdały, skórka otarta z jednej cytryny, można też dodać trochę cynamonu i kilka łyżek madery.

Ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy skórkę cytrynową i po jednym z 6 jajek, cały czas ucierając ciasto, jeżeli chcemy dodać do keksu kilka łyżek madery, to dodajemy je pod koniec ucierania całej masy. Wtedy dosypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Najlepiej przygotować sobie wcześniej oba rodzaje mąki, przesiewając je mieszając z proszkiem do pieczenia oraz przygotowanymi bakaliami i cynamonem. Po połączeniu wszystkich składników ciasta, formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Ciasto wkładamy do formy i pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 - 200 st. C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą - orzechową albo czekoladową.

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas