Składniki na 12 kawałków: - 225 g mąki, - 80 g masła, - sól, - 10 cytryn, - 4 jajka, - 500 g cukru, - 100 g mąki ziemniaczanej, - 2 żółtka, - suszone plasterki cytryny do dekoracji. Tłuszcz i mąka do formy Przygotowanie: Mąkę, 80 g masła pokrojonego na drobne kawałki, szczyptę soli i 6 łyżek zimnej wody wyrobić na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok 26 cm. Formę (24 cm) natłuścić i posypać mąką. Ciasto włożyć do formy, docisnąć brzegi. Ciasto nakłuć kilka razy widelcem, a następnie ułożyć na nim papier do pieczenia i wsypać groch. (Warstwa grochu uniemożliwia unoszenie się ciasta podczas pieczenia i odchodzenie jego boków od formy. Zamiast grochu można użyć fasoli lub ryżu). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 st. C i piec przez 20 minut, następnie zdjąć papier oraz groch i piec jeszcze przez 5 minut. Zostawić do ostygnięcia. Zetrzeć skórkę z 1 cytryny, wszystkie cytryny wycisnąć. Jajka rozdzielić. Sok cytrynowy dopełnić wodą do pojemności 700 ml, dodać skórkę, 300 g cukru, 2 łyżki masła i zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić z odrobiną wody dolać i mieszając doprowadzić do wrzenia. Zmieszać 6 żółtek i 2 łyżki gorącej masy, a następnie wmieszać to do pozostałej masy. Powstały krem nałożyć na ciasto i odstawić na godzinę w zimne miejsce. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dosypywać 200 g cukru ciągle ubijając. Pianę nałożyć na krem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225 st. c. na 5-8 minut. Dekorować suszonymi plasterkami cytryny. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal Kalkulator kalorii