Kiedy dodać czosnek do potrawy, aby miała idealny smak?

Czosnek można śmiało nazwać naszym narodowym warzywem, ponieważ często jest składnikiem wielu polskich dań. Oczywiście, nie tylko Polacy wykorzystują jego właściwości smakowe i zdrowotne. Niestety, często nieświadomie czosnek dodajemy w nieodpowiednim momencie: wtedy jest albo praktycznie niewyczuwalny i traci swoje właściwości, albo staje się gorzki, co fatalnie wpływa na finalny efekt. Przyjrzyjmy się, kiedy dodać czosnek do potrawy, aby miała idealny smak.

Czosnek to jeden z najpopularniejszych warzyw. Śmiało zalicza się do grona naturalnych antybiotyków
Czosnek to jeden z najpopularniejszych warzyw. Śmiało zalicza się do grona naturalnych antybiotyków123RF/PICSEL

Kiedy dodawać czosnek do potrawy?

Tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, kiedy dodawać czosnek do potrawy. Często w przepisach można przeczytać, że warto go dodać na początku, a kiedy indziej, że dopiero pod koniec gotowania. A gdzie leży prawda? Oczywiście, jak zawsze pośrodku.

"Na zdrowie": Czosnek - superfood. Nadaje smak potrawom i jest wyjątkowy zdrowyInteria.tv

Kiedy dodawać czosnek na początku gotowania?

Niektóre receptury przewidują, żeby czosnek podsmażyć razem z cebulą dla wydobycia jego idealnego smaku. Oczywiście, można to zrobić, ale wyłącznie w wypadku, kiedy całość dania nie wymaga zbyt długiej obróbki termicznej. Kiedy na przykład? Wtedy, gdy podsmażoną cebulkę z czosnkiem dodaje się wyłącznie pod koniec gotowania. Ale i w takim wypadku trzeba mieć się na baczności. Dlaczego? Zbyt długie podsmażanie czosnku sprawia, że szybko gorzknieje, co wpływa na finalny smak naszej potrawy. Dlatego na patelni może spędzić jedynie kilka chwil, kiedy pokrojone ząbki czosnku zaczną się rumienić.

Czosnek lepiej dodawać na sam koniec gotowania!

Jeśli lubimy smak czosnku, lepiej dodawać go pod koniec gotowania potrawy
Jeśli lubimy smak czosnku, lepiej dodawać go pod koniec gotowania potrawy

Jeśli jesteśmy miłośnikami pikantnych smaków i wręcz uwielbiamy czosnek, to lepiej dodać go na sam koniec gotowania. Wtedy będzie on nie tylko dobrze wyczuwalny, ale nie stanie się gorzki i nie zepsuje finalnego efektu gotowania.

Właściwości lecznicze czosnku

Czosnek znany jest ze swoich wyjątkowych leczniczych właściwości. Nie tylko ma działanie przeciwbakteryjne, co pozwala zaliczyć go do naturalnych antybiotyków, ale także pobudza trawienie i zwiększa wydzielanie soków żołądkowych. Niestety obróbka cieplna sprawia, że traci swoje właściwości. Ale i na tę niedogodność znaleźć można łatwy sposób! Jaki? Wystarczy rozgnieść czosnek i odczekać ok. 10 minut nim umieści się go w gorącej potrawie. Dlaczego?

Wszystko przez allicynę, pochodną siarki, która do aktywacji w czosnku potrzebuje tlenu. Jeśli rozgnieciemy komórki czosnku i odczekamy chwilę, to więcej tego zdrowotnego składnika wydzieli się i będzie bardziej odporny na obróbkę cieplną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas