Kiedy należy unikać imbiru?

Korzeń imbiru słynie z wszechstronnego działania leczniczego. Jest składnikiem rozgrzewających naparów, idealnych na przeziębienia. Może niwelować mdłości i wspierać kuracje, mające na celu obniżenie cholesterolu. Mimo licznych zalet, imbir nie nadaje się dla każdego. Jakie są przeciwwskazania do jego spożywania? Czy imbir podnosi ciśnienie? Jak może wpływać na kobiety w ciąży i osoby, zmagające się z wrzodami żołądka? Sprawdź, czy imbir powinien znaleźć się w twoim jadłospisie.

Imbir - nie każdy może go jeść
Imbir - nie każdy może go jeść123RF/PICSEL

Problemy z żołądkiem? Zrezygnuj z imbiru

Wiele mówi się o oczyszczających i dezynfekujących właściwościach imbiru. Jest chętnie włączany do diety przez osoby, które chcą schudnąć. Nie zawsze jednak wpływa dobrze na układ pokarmowy. Wrzody żołądka i dwunastnicy oraz refluks żołądkowy to dolegliwości, wykluczające spożywanie azjatyckiego korzenia. Pikantny imbir działa drażniąco na śluzówkę przewodu pokarmowego.

Domowy syrop na kaszel z imbiru i cytrynyInteria DIY

Imbir: Przeciwwskazania dla ciężarnych i niemowląt

Rozgrzewający napój z imbirem i cytryną
Rozgrzewający napój z imbirem i cytryną

Aromatyczny korzeń doceniany jest jako naturalny środek hamujący mdłości, na które skarży się wiele ciężarnych kobiet. W tym przypadku najważniejszy jest umiar. Regularne spożywanie imbiru może dotkliwie drażnić żołądek. Produkt ten ma działanie pobudzające, więc istnieje ryzyko, że przyspieszy skurcze macicy, a przez to doprowadzi do przedwczesnego porodu. Udział imbiru w diecie trzeba skonsultować z ginekologiem.

Należy wstrzymać się z podawaniem produktów z dodatkiem imbiru dzieciom do 12. miesiąca życia. Substancje, które odpowiadają za ostry smak przyprawy, mogłyby podrażnić podniebienie i przewód pokarmowy malucha.

Kiedy unikać imbiru: problemy z ciśnieniem

Wielbicielom japońskiej kuchni trudno będzie pożegnać się z imbirem do sushi
Wielbicielom japońskiej kuchni trudno będzie pożegnać się z imbirem do sushi

Ograniczenie udziału imbiru w diecie jest konieczne zarówno dla osób, które zmagają się z nadciśnieniem, jak i niedociśnieniem tętniczym. Przyprawa obniża ciśnienie krwi, a także wchodzi z interakcję z lekami, zmieniając ich działanie.

Hemofilia

Problemy z krzepliwością krwi również są przeciwwskazaniem do uwzględnienia  w diecie imbiru. Osoby chorujące na hemofilię muszą uważać na wszystkie produkty, które zwiększają przepływ krwi, bowiem nawet drobne skaleczenie może okazać się niebezpieczne dla zdrowia i życia. Działanie leków przyjmowanych przy tej przypadłości też zostaje zaburzone.

Jedzenie wpływa na wszystko. Każdy składnik, który ląduje na talerzu, może mieć niebagatelne znaczenie dla naszego stanu zdrowia i kondycji. O wyjaśnienie wątpliwości zawsze należy poprosić lekarza.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas