Kiełbasa na grilla: Jaką wybrać?

Sezon na grilla można uznać za otwarty, a co za tym idzie? Czas podjąć decyzję o wyborze odpowiedniej kiełbasy. Niestety, nie każda z nich nadaje się do przyrządzenia na ruszcie. Wpływa na to wiele czynników, m.in. skład produktu oraz stopień zmielenia. Ważne, aby mięso było soczyste, lekko ociekające tłuszczem, a zarazem wilgotne wewnątrz. Jaką więc kiełbasę wybrać na grilla? Poniżej podpowiadamy.

Kiełbasa na grilla powinna zawierać odpowiednią ilość wody oraz mieć dobry skład
Kiełbasa na grilla powinna zawierać odpowiednią ilość wody oraz mieć dobry skład123RF/PICSEL

Jaka kiełbasa na grilla jest najlepsza?

Na grilla najlepiej sprawdzi się biała kiełbasa. Dlaczego? Zawiera ona ponad 90 procent mięsa i odpowiednią zawartość tłuszczu, co sprawia, że można ją śmiało przygotować na ruszcie, gdyż w trakcie przyrządzania nie okaże się zbyt sucha. Do wyrobu tej kiełbasy używa się wieprzowiny, wołowiny i przypraw. Możesz zrobić ją samodzielnie w domu: wystarczy kupić gotowe flaki oraz odpowiednie części mięsa, które musisz zmielić i doprawić.

Skład produktu

Kiełbasa jest idealnym produktem, nadającym się do przyrządzenia na grillu
Kiełbasa jest idealnym produktem, nadającym się do przyrządzenia na grillu123RF/PICSEL

Wybierając kiełbasę na grilla, zwróć szczególną uwagę na jej skład. Najlepiej wybierać mięsne produkty w sprawdzonych miejscach, stawiając tym samym na jakość i świeżość. Lista składników znajdujących się na etykiecie powinna być jak najkrótsza: zawierać tylko informacje o ilości tłuszczu, rodzaju mięsa i spis przypraw. Osłonka natomiast musi być jadalna i naturalna. Pamiętaj, aby w składzie kiełbasy nie było tzw. saletry, czyli soli skalnej. Podczas grillowania rozkłada się i wytwarza bardzo niebezpieczne związki rakotwórcze, tzw. nitrozoaminy. Odradza się też kupowanie kiełbasy w gotowych marynatach oraz tych z dodatkiem glukozy i wzmacniaczy smaku.

Stopień zmielenia kiełbasy

Kolejną rzeczą, na którą trzeba zwracać szczególną uwagę, to stopień zmielenia kiełbasy. Im bardziej rozdrobniona, tym gorzej. Producenci mięs często dorzucają resztki przetworzonej skóry i substancje wypełniające. Dlatego czytanie etykiet jest tak ważne: dobrej jakości kiełbasa powinna w swoim składzie mieć minimum 60% mięsa. Na grilla wybierz najlepiej kiełbasę wieprzową, średnio rozdrobnioną, w naturalnym jelicie.

Zawartość wody

Mięso na grilla najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach, a ponadto unikać produktów hermetycznie pakowanych
Mięso na grilla najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach, a ponadto unikać produktów hermetycznie pakowanych123RF/PICSEL

Jeśli chodzi o zawartość wody w kiełbasie przeznaczonej na grilla, musi być w niej odpowiednia ilość. Zbyt mało płynu sprawi, że mięso przyrządzone na ruszcie będzie suche i twarde. Na grilla najlepiej sprawdzi się kiełbasa zwyczajna, biała lub śląska. Zawartość wody w tym rodzaju mięsa może sięgać nawet 70 procent. Podczas grillowania jej nadmiar odparuje, a kiełbasa będzie pyszna i soczysta.

Jakiej kiełbasy należy unikać?

Zakupu hermetycznie pakowanej kiełbasy powinno się unikać, nie tylko w kontekście grilla, ale także ze względu na złą jakość tych produktów. Jedynym ich plusem jest to, że mają dłuższą datę spożycia. Problem jednak stanowi skład hermetycznie zapakowanego mięsa, w którym często można znaleźć glukozę czy sztuczne barwniki. Najbezpieczniej jest kupować kielbasę na sprawdzonych stoiskach ze świeżymi produktami.

Jak grillować bakłażana?Interia Kulinaria

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas