Kiełbasa na grilla: Jaką wybrać?
Sezon na grilla można uznać za otwarty, a co za tym idzie? Czas podjąć decyzję o wyborze odpowiedniej kiełbasy. Niestety, nie każda z nich nadaje się do przyrządzenia na ruszcie. Wpływa na to wiele czynników, m.in. skład produktu oraz stopień zmielenia. Ważne, aby mięso było soczyste, lekko ociekające tłuszczem, a zarazem wilgotne wewnątrz. Jaką więc kiełbasę wybrać na grilla? Poniżej podpowiadamy.
Spis treści:
Jaka kiełbasa na grilla jest najlepsza?
Na grilla najlepiej sprawdzi się biała kiełbasa. Dlaczego? Zawiera ona ponad 90 procent mięsa i odpowiednią zawartość tłuszczu, co sprawia, że można ją śmiało przygotować na ruszcie, gdyż w trakcie przyrządzania nie okaże się zbyt sucha. Do wyrobu tej kiełbasy używa się wieprzowiny, wołowiny i przypraw. Możesz zrobić ją samodzielnie w domu: wystarczy kupić gotowe flaki oraz odpowiednie części mięsa, które musisz zmielić i doprawić.
Skład produktu
Wybierając kiełbasę na grilla, zwróć szczególną uwagę na jej skład. Najlepiej wybierać mięsne produkty w sprawdzonych miejscach, stawiając tym samym na jakość i świeżość. Lista składników znajdujących się na etykiecie powinna być jak najkrótsza: zawierać tylko informacje o ilości tłuszczu, rodzaju mięsa i spis przypraw. Osłonka natomiast musi być jadalna i naturalna. Pamiętaj, aby w składzie kiełbasy nie było tzw. saletry, czyli soli skalnej. Podczas grillowania rozkłada się i wytwarza bardzo niebezpieczne związki rakotwórcze, tzw. nitrozoaminy. Odradza się też kupowanie kiełbasy w gotowych marynatach oraz tych z dodatkiem glukozy i wzmacniaczy smaku.
Stopień zmielenia kiełbasy
Kolejną rzeczą, na którą trzeba zwracać szczególną uwagę, to stopień zmielenia kiełbasy. Im bardziej rozdrobniona, tym gorzej. Producenci mięs często dorzucają resztki przetworzonej skóry i substancje wypełniające. Dlatego czytanie etykiet jest tak ważne: dobrej jakości kiełbasa powinna w swoim składzie mieć minimum 60% mięsa. Na grilla wybierz najlepiej kiełbasę wieprzową, średnio rozdrobnioną, w naturalnym jelicie.
Zawartość wody
Jeśli chodzi o zawartość wody w kiełbasie przeznaczonej na grilla, musi być w niej odpowiednia ilość. Zbyt mało płynu sprawi, że mięso przyrządzone na ruszcie będzie suche i twarde. Na grilla najlepiej sprawdzi się kiełbasa zwyczajna, biała lub śląska. Zawartość wody w tym rodzaju mięsa może sięgać nawet 70 procent. Podczas grillowania jej nadmiar odparuje, a kiełbasa będzie pyszna i soczysta.
Jakiej kiełbasy należy unikać?
Zakupu hermetycznie pakowanej kiełbasy powinno się unikać, nie tylko w kontekście grilla, ale także ze względu na złą jakość tych produktów. Jedynym ich plusem jest to, że mają dłuższą datę spożycia. Problem jednak stanowi skład hermetycznie zapakowanego mięsa, w którym często można znaleźć glukozę czy sztuczne barwniki. Najbezpieczniej jest kupować kielbasę na sprawdzonych stoiskach ze świeżymi produktami.
Zobacz też: