Kilka składników i cofniesz się w czasie. Tym daniem na potęgę raczyły nas babcie

Jak zrobić dobre szare kluski? Babcine danie wraca do łask
Jak zrobić dobre szare kluski? Babcine danie wraca do łaskMarek BAZAK/East NewsEast News

Prawdziwe szare kluski. Tego smaku nie sposób zapomnieć

Jak się robi szare kluski z ziemniaków?

Tarte, surowe ziemniaki są podstawą przepisu na szare kluski
Tarte, surowe ziemniaki są podstawą przepisu na szare kluski123RF/PICSEL

Szare kluski: przepis babci. Palce lizać!

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 średnią cebulę,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz.
  1. Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o najmniejszych oczkach. Delikatnie solimy.
  2. Ziemniaki odstawiamy na chwilę, a kolejno odciskamy z nadmiaru płynu.
  3. Dodajemy mąkę, jajka i startą na drobnych oczkach cebulę. Wyrabiamy na gładką masę, dodając po odrobinie mąki ziemniaczanej. Uważajmy, zbyt szybkie dodanie zbyt dużej ilości mąki ziemniaczanej sprawi, że kluski będą zbyt twarde.
  4. W garnku gotujemy wodę z solą i odrobiną oleju lub masła. Masę na kluchy przekładamy na pokrywkę lub deskę do krojenia i za pomocą łyżki zsuwamy na gotującą się wodę małe kluseczki.
  5. Kluski gotujemy przez ok. 4-5 minut od momentu wypłynięcia. Podajemy w towarzystwie wytopionego boczku lub skwarek z cebulą, a także sosu grzybowego lub mięsnego. Smacznego!
Ziemniaki. Jakie są najzdrowsze?Tomasz BaniakInteria.tv