Jajko sadzone bez grama tłuszczu zrobisz w parę chwil. Brzuch ci podziękuje

Jajko sadzone z płynnym żółtkiem to rarytas uwielbiany przez wielu jako dodatek do letniego obiadu. Przywykliśmy do przygotowania go na maśle, jednak jest inny sposób na jajko sadzone - do jego przygotowania nie potrzeba nawet grama tłuszczu.

Jajko sadzone bez grama tłuszczu? To możliwe
Jajko sadzone bez grama tłuszczu? To możliwe123RF/PICSEL

Jajko sadzone bez grama tłuszczu: Przepis

Jajko sadzone to dla wielu Polaków nieodzowny element letnich obiadów. Przywykliśmy, że jajko należy smażyć pod przykryciem na patelni i małym ogniu, a tłuszczem, który do tego wykorzystujemy, jest masło. Okazuje się jednak, że istnieje także inna, banalna metoda, która zajmuje zaledwie kilka chwil. Jak zrobić jajko sadzone bez grama tłuszczu?

  1. Zagotuj wodę w niewielkim garnku lub rondelku. 
  2. Wbij jajko do chochelki i zanurz jej spód we wrzącej wodzie. 
  3. Po kilku chwilach białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

Jajko sadzone bez grama tłuszczu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim dbającym o linię.

Jajko sadzone na parze w trzech odsłonach

Jajko sadzone w wielu przypadkach zastępuje mięsne dania. Świetnie sprawdza się w różnych, letnich zestawach obiadowych i śniadaniowych.

  • Beztłuszczowe, sycące śniadanie: pomidory kroimy w kostkę (osoby, którym szkodzi łupka, mogą wcześniej je sparzyć), na talerz wykładamy kilka oliwek, w plastry kroimy niewielkiego ogórka i przygotowujemy jajko sadzone na parze. Wykonanie takiego zestawu zajmie nam zaledwie kilka chwil. Letnie warzywa dostarczą nam witamin, a za sprawą jajka sadzonego bez grama tłuszczu śniadanie stanie się o wiele bardziej sycące.
  • Pomysł na letni obiad: prosty i przez wielu uwielbiany obiad, czyli młode ziemniaki z koperkiem, do tego jajko sadzone na parze i fasolka szparagowa z bułką tartą lub mizera z jogurtem czy śmietaną. Klasyk, który nigdy się nie nudzi.
  • Jajeczny podwieczorek: na podwieczorek możemy zaserwować rodzinie kanapki z jajkiem sadzonym bez grama tłuszczu. Wystarczy na kromkę pełnoziarnistego chleba położyć plasterek awokado, jajko sadzone na parze i całość okrasić ulubionymi kiełkami. Taka kanapka nie wymaga żadnego smarowidła, płynne żółtko gwarantuje, że nie będzie “zbyt sucha". Ci, którzy nie przepadają za smakiem awokado, mogą zamienić je na hummus. 

Smacznego!

Zobacz również:

„Ewa gotuje”: Leczo z pieczonych warzywPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas