Kisiel żurawinowy
Najlepszy kisiel to ten, który robi się samemu. Jeśli będzie z dodatkiem żurawin, stanie się doskonałym panaceum na przeziębienie. Najnowsze badania pokazują również, że żurawina jest idealnym lekiem przeciw próchnicy i, że zapobiega chorobom dziąseł. Zrób razem z dzieckiem zdrowy, przepyszny deser!
Składniki:
- 1 torebka mrożonych żurawin
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- mały cukier waniliowy
- słodka śmietana ½ szklanki
Sposób przygotowania:
Żurawiny gotujemy wolno w malej ilości wody, dodajemy cukier, gdy zacznie gęstnieć wlewamy mąkę rozpuszczona w ½ szklanki wody. Po zagotowaniu, odstawiamy, wylewamy do salaterek.
Śmietankę miksujemy z cukrem waniliowym, przed podaniem polewamy śmietanką, można skruszyć na wierzch biszkopt bezglutenowy.
Możemy również zmiksować deser na jednolitą masę i ozdobić go owocami.