Kisiel żurawinowy

Najlepszy kisiel to ten, który robi się samemu. Jeśli będzie z dodatkiem żurawin, stanie się doskonałym panaceum na przeziębienie. Najnowsze badania pokazują również, że żurawina jest idealnym lekiem przeciw próchnicy i, że zapobiega chorobom dziąseł. Zrób razem z dzieckiem zdrowy, przepyszny deser!

Najnowsze badania pokazują również, że żurawina jest idealnym lekiem przeciw próchnicy.
Najnowsze badania pokazują również, że żurawina jest idealnym lekiem przeciw próchnicy.123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 torebka mrożonych żurawin
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • mały cukier waniliowy
  • słodka śmietana ½ szklanki

Sposób przygotowania:

Żurawiny gotujemy wolno w malej ilości wody, dodajemy cukier, gdy zacznie gęstnieć wlewamy mąkę rozpuszczona w ½ szklanki wody. Po zagotowaniu, odstawiamy, wylewamy do salaterek.

Śmietankę miksujemy z cukrem waniliowym, przed podaniem polewamy śmietanką, można skruszyć na wierzch biszkopt bezglutenowy.   

Możemy również zmiksować deser na jednolitą masę i ozdobić go owocami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas