Kiszona kapusta zasmażana

Pasuje do różnego rodzaju mięs i doskonale uzupełnia posiłki serwowane jako drugie dania. Kojarzy się z tradycyjnym obiadem niedzielnym, ale warto serwować ją częściej, zwłaszcza że jej przygotowanie nie przysparza trudności.

Jeden z ulubionych obiadowych dodatków Polaków
Jeden z ulubionych obiadowych dodatków Polaków123RF/PICSEL

1. Kapustę kroimy, zalewamy szklanką wody, podgotowujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu, w trakcie gotowania dodajemy kminek.

2. Słoninę/boczek roztapiamy na patelni, na powstałym tłuszczu smażymy do zrumienienia pokrojone drobno cebule.

3. Do zeszklonej cebuli dodajemy łyżkę mąki, podsmażamy krótko, dodajemy trzy łyżki przestudzonej wody z gotowania kapusty. Mieszamy cały czas, smażąc chwilę. Przekładamy zawartość patelni do kapusty, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy, dusimy pod przykryciem kilka/kilkanaście minut.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas