Kiszona kapusta zasmażana
Pasuje do różnego rodzaju mięs i doskonale uzupełnia posiłki serwowane jako drugie dania. Kojarzy się z tradycyjnym obiadem niedzielnym, ale warto serwować ją częściej, zwłaszcza że jej przygotowanie nie przysparza trudności.

Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 2 cebule
- 60 g słoniny lub boczku
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
- kminek
1. Kapustę kroimy, zalewamy szklanką wody, podgotowujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu, w trakcie gotowania dodajemy kminek.2. Słoninę/boczek roztapiamy na patelni, na powstałym tłuszczu smażymy do zrumienienia pokrojone drobno cebule.
3. Do zeszklonej cebuli dodajemy łyżkę mąki, podsmażamy krótko, dodajemy trzy łyżki przestudzonej wody z gotowania kapusty. Mieszamy cały czas, smażąc chwilę. Przekładamy zawartość patelni do kapusty, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy, dusimy pod przykryciem kilka/kilkanaście minut.