Reklama

Reklama

Kiszona kapusta zasmażana

Pasuje do różnego rodzaju mięs i doskonale uzupełnia posiłki serwowane jako drugie dania. Kojarzy się z tradycyjnym obiadem niedzielnym, ale warto serwować ją częściej, zwłaszcza że jej przygotowanie nie przysparza trudności.

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • 60 g słoniny lub boczku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • kminek

1. Kapustę kroimy, zalewamy szklanką wody, podgotowujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu, w trakcie gotowania dodajemy kminek.

2. Słoninę/boczek roztapiamy na patelni, na powstałym tłuszczu smażymy do zrumienienia pokrojone drobno cebule. 

Reklama

3. Do zeszklonej cebuli dodajemy łyżkę mąki, podsmażamy krótko, dodajemy trzy łyżki przestudzonej wody z gotowania kapusty. Mieszamy cały czas, smażąc chwilę. Przekładamy zawartość patelni do kapusty, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy, dusimy pod przykryciem kilka/kilkanaście minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje