Kiszone mandarynki z tymiankiem

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Sposób przygotowania

Mandarynki dokładnie myję, 5 sztuk kroję na ćwiartki razem ze skórką. Układam ciasno w wyparzonym słoiku, dokładam gałązkę świeżego tymianku, plastry imbiru. Wyciskam sok z pozostałych sztuk i wlewam do słoika. W poręcznym naczyniu z dzióbkiem mieszam sól z wodą i uzupełniam słoik z mandarynkami. Zakręcony odstawiam na około 2 tygodnie.Wykorzystuję je później do zup,pieczonych warzyw, sałat i makaronów. Mają specyficzny, mocny smak. Wystarczy tylko kawałeczek żeby zmienić najprostszą potrawę w coś wyjątkowego i zaskakującego. Połączenie kwaśnego, lekko gorzkiego to piękna recepta na dobre strawienie szczególnie tłustszego, cięższego jedzenia. Tak niewiele a zmienia tak wiele.

Przepis pochodzi z książki "Przepis na szczęście", Maia Sobczak

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas