Kiszone śliwki
Świetne do mięs i sałatek.
Składniki:
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- kilka goździków
- kilka ziaren pieprzu
- szczypta mielonego imbiru
- 2 kg śliwek (np. jędrnych, niezbyt dojrzałych węgierek lub renklod)
Przygotowanie:
1. Zagotuj litr wody z solą i cukrem. Wystudź, dodaj sok z cytryny. Goździki i pieprz rozgnieć w moździerzu i połącz z imbirem. Małe śliwki umyj i wydryluj, większe przekrój na połówki lub ćwiartki, usuwając pestki. Wyparz słoiki razem z wieczkami. Owoce układaj warstwami w słoikach, posypując każdą warstwę mieszanką przypraw. Całość zalej solanką, przykryj ściereczką, odstaw na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
2. Zakręć wieczka i umieść gotowe przetwory w chłodnym miejscu (np. w piwnicy).