Kiszonka z czerwonej kapusty
Domowe kiszonki są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Nie bez powodu mówi się, że są naturalnymi probiotykami. Wypróbuj przepis na kiszonkę z czerwonej kapusty.

Składniki
- 8 kg czerwonej kapusty
- 1 kg marchewki
- 1/2 kg kwaskowatych
- jabłek
- 2-3 duże cebule
- 9 łyżek soli kamiennej
- 1-2 łyżeczki
- cukru
Sposób przygotowania:
1. Czerwoną kapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz, osusz. Poszatkuj ostrym nożem lub przy użyciu szatkownicy. Marchewkę obierz ze skórki, opłucz, pokrój w plasterki (mogą być ozdobne) lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2.Jabłka opłucz pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych. Również zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz z łupinek, opłucz i pokrój w drobną kostkę.
3. Warzywa i jabłka wymieszaj z solą i cukrem. Układaj w dużym naczyniu kamionkowym i starannie ubijaj, aż kapusta puści sok. Odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 tygodnie. Gdy kapusta będzie już ukiszona, przełóż ją do słojów, zakręć. Przechowuj w chłodzie.