Reklama

Reklama

Kiszonka z czerwonej kapusty

Domowe kiszonki są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe. Nie bez powodu mówi się, że są naturalnymi probiotykami. Wypróbuj przepis na kiszonkę z czerwonej kapusty.

Czas przyrządzenia: 60 min
Składniki dla: 10 słoików 1 l

Składniki

  • 8 kg czerwonej kapusty
  • 1 kg marchewki
  • 1/2 kg kwaskowatych
  • jabłek
  • 2-3 duże cebule
  • 9 łyżek soli kamiennej
  • 1-2 łyżeczki
  • cukru

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Czerwoną kapustę oczyść z wierzchnich liści, opłucz, osusz. Poszatkuj ostrym nożem lub przy użyciu szatkownicy. Marchewkę obierz ze skórki, opłucz, pokrój w plasterki (mogą być ozdobne) lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 

2.Jabłka opłucz pod bieżącą wodą, obierz ze skórki, oczyść z gniazd nasiennych. Również zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz z łupinek, opłucz i pokrój w drobną kostkę.

3. Warzywa i jabłka wymieszaj z solą i cukrem. Układaj w dużym naczyniu kamionkowym i starannie ubijaj, aż kapusta puści sok. Odstaw w ciepłe miejsce na 1-2 tygodnie. Gdy kapusta będzie już ukiszona, przełóż ją do słojów, zakręć. Przechowuj w chłodzie. 

Dowiedz się więcej na temat: kapusta | kapusta kiszona | Kiszonka z kapusty

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje