Kiwi: Alkalizuje, wzmacnia odporność, trawienie i serce

Kiwi - charakterystyczny włochaty owoc, zawierający pod skórką pyszny miąższ - nie tylko stanowi doskonałą przekąskę, ale jednocześnie posiada mnóstwo zdrowotnych właściwości. Przeprowadzone badania wykazały, że mikroelementy zawarte w owocu posiadają zdolność do odbudowania uszkodzonego DNA i zapobiegają formowaniu się komórek nowotworowych. Poza tym minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób serca i pomaga ograniczać zwyrodnienie plamki żółtej w oku. Jedno duże kiwi zawiera około 56 kalorii, 13 g węglowodanów, pokaźną ilość witamin oraz minerałów i jednocześnie posiada względnie niski indeks glikemiczny, zatem spożywanie go nie podniesie szybko poziomu cukru we krwi, co ma kluczowe znaczenie dla osób chorujących na cukrzycę. Poznaj inne korzyści wynikające z jedzenia kiwi:

article cover
©123RF/PICSEL

Zapobiega chorobom serca

©123RF/PICSEL

Zjadanie 2-3 owoców kiwi każdego dnia może pomóc zredukować - o około 18 procent - formowanie się zatorów i zakrzepów we krwi. Jeśli owocu użyjemy w tym celu, może stanowić dużo zdrowszy zamiennik aspiryny i nie niesie ze sobą niepożądanych efektów ubocznych.

Wzmacnia odporność

Kiwi - ze względu na wysoką koncentrację przeciwutleniaczy i witaminy C - posiada zdolność wzmacniania naszego układu odpornościowego. Zawarta w owocu witamina C zwalcza także stres i objawy starzenia się, przyspiesza gojenie się ran, zwiększa przyswajalność żelaza i pozwala wzmacniać kości. Owoc ten sprawdził się także w redukowaniu świszczącego i skróconego oddechu u osób cierpiących na astmę.

Bogactwo magnezu i potasu

Czy wiesz, że kiwi zawiera znacznie więcej potasu niż banan? Ten niezwykle istotny mikroelement potrzebny jest nam do utrzymania właściwego ciśnienia krwi, a także obniża ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych, osteoporozy i wylewu. Jedzenie kiwi korzystnie wpływa również na funkcjonowanie mięśni i dodaje energii.

Wzmacnia funkcje mózgu

©123RF/PICSEL

Kwi zawiera kwas foliowy, który odgrywa kluczową rolę w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym, poprawia funkcjonowanie mózgu i procesy poznawcze oraz zapobiega defektom mózgu u noworodków zarówno przed jak i po urodzeniu. Stanowi też źródło serotoniny - hormonu ogrywającego ważną rolę w funkcjach trawiennych i sercowo-naczyniowych. Poprawia m.in. zdolność uczenia się, pamięć, nastój, stabilizuje apetyt, utrzymuje zdrowy sen i pomaga skupić się po obudzeniu.

Alkalizuje

Kiwi jest jednym z najbardziej alkalicznych owoców dostępnych w naturze. Dzięki dużej zawartości minerałów pomaga zrównoważyć nadmierną kwasowość organizmu, spowodowaną jedzeniem niezdrowej żywności. Środowisko alkaliczne organizmu pomaga w zachowaniu zdrowej skóry, wspiera zdrowy sen, dodaje energii i obniża ryzyko rozwinięcia artretyzmu i osteoporozy.

Wspiera zdrowie oczu

©123RF/PICSEL

Owoc kiwi jest bogaty w luteinę i zeaksantynę, które są związkami chemicznymi występującymi naturalnie w naszych oczach. Badania naukowe wykazały, że spożywanie codziennie co najmniej trzech owoców kiwi pomaga ograniczyć zwyrodnienie plamki żółtej w oku o około 36 procent.

Poprawia trawienie

Surowe kiwi zawiera enzym o nazwie aktynidyna, który wspomaga trawienie białka. Włókna zawarte w tym owocu wiążą i usuwają z organizmu toksyny, dzięki czemu oczyszczeniu ulega cały trakt jelitowy.

Zapewnia piękną skórę

W owocu kiwi zawarte jest bogactwo witaminy E, będącej niezwykle istotnym przeciwutleniaczem, który chroni skórę przed degradacją, obniża cholesterol i zapobiega uszkodzeniom komórek prowadzących do powstawania nowotworów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas