Kiwi: Pomaga schudnąć, opóźnia starzenie się i nie tylko

Kiwi to popularny, ale jednocześnie niedoceniony owoc, przynajmniej w Polsce. Fakt sięgamy po niego, ale nie zajmuje on wysokiej pozycji na liście najczęściej jedzonych owoców przez Polaków. A szkoda, bo ten niepozorny owoc to bomba wartości odżywczych. Kiwi ma doskonały wpływ na nasze zdrowie i sylwetkę. Oto najważniejsze powody, dla których warto jeść kiwi regularnie.

article cover
©123RF/PICSEL

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w kiwi?

©123RF/PICSEL

Można powiedzieć, że kiwi to niepozorny owoc, dlatego, że bogaty jest w wiele cennych składników odżywczych, o czym wielu z nas nie wie. Kiwi to bomba witaminowa, w której znajdziemy witaminy: A, B, C, D, E oraz PP. Ponadto, to dobre źródło wapnia, potasu, magnezu, sodu, fosforu oraz kwasów omega-3. Dużą zaletą tego owocu jest fakt, że jest on niskokaloryczny. W 100 gramach znajdziemy jedynie 60 kalorii, w tym aż dwa gramy błonnika pokarmowego, który usprawnia trawienie i pomaga zrzucić nadprogramowe kilogramy. Kiwi wykazuje jeszcze wiele innych właściwości, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

Świetnie wpływa na procesy trawienne

©123RF/PICSEL

Dzięki wysokiej zawartości błonnika kiwi ma świetny wpływ na nasz układ trawienny. Przyspiesza przemianę materii, a także spalanie tkanki tłuszczowej. Jedząc regularnie ten owoc pozbędziemy się dokuczliwych problemów trawiennych, a także szybciej zrzucimy zbędne kilogramy. Kiwi bez obaw możemy spożywać podczas stosowania diet odchudzających.

Obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi

Kiwi to również owoc, który pomoże obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu w organizmie. To zasługa związków polifenolowych, które mają bardzo korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Regularnie jedzone kiwi może obniżyć poziom LDL nawet o 15 procent! To jeszcze nie wszystko - kiwi wykazuje również właściwość zwiększania poziomu dobrego cholesterolu (HDL).

Chroni skórę przed starzeniem się

©123RF/PICSEL

Włoscy naukowcy odkryli w kiwi nową formę witaminy E, która odpowiedzialna jest między innym za usuwanie wolnych rodników z organizmu. Hamuje zatem procesy starzenia się i zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób. To kolejny ważny powód, dla którego warto jeść kiwi.

Oczyszcza organizm

Kiwi warto włączyć do diety również dlatego, że to owoc oczyszczający organizm. Usuwa toksyny i szkodliwe substancje, jednocześnie usprawniając ogólną pracę organizmu. Systematycznie jedzone kiwi może zmniejszyć ryzyko rozwoju miażdżycy i chorób serca.

Pozytywnie wpływa na wzrok

art
©123RF/PICSEL

Dzięki sporej zawartości witamin kiwi wpływa także dobroczynnie na nasz wzrok. Regularnie jedzone może uchronić oczy przed uszkodzeniami, spowolnić proces zwyrodnienia plamki żółtej, a także zapobiec rozwojowi jaskry i zaćmy.

Jakie kiwi wybierać najlepiej?

art
©123RF/PICSEL

Najlepsze kiwi to te dojrzałe i miękkie. Jeśli kiwi nie jest dojrzałe, możemy przyspieszyć ten proces wkładając owoc do papierowej torby i przechowując w temperaturze pokojowej. Z kolei dojrzałe kiwi najlepiej przechowywać w lodówce z dala od owoców wydzielających etylen (substancję przyspieszającą dojrzewanie), ponieważ mogą stać się szybko przejrzałe.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas