Polski przysmak nie dla nich. Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych i małosolnych?

Ogórki kiszone i ogórki małosolne to prawdziwy polski przysmak. Niestety, niektórzy powinni z niego zrezygnować
Ogórki kiszone i ogórki małosolne to prawdziwy polski przysmak. Niestety, niektórzy powinni z niego zrezygnować123RF/PICSEL

Ogórki - przysmak polskiej kuchni

Ogórki kiszone - smaczne i zdrowe

Ogórki kiszone - kto nie powinien ich jeść

Ciśnieniowcy i alergicy muszą uważać na ogórki kiszone
Ciśnieniowcy i alergicy muszą uważać na ogórki kiszone123RF/PICSEL
  • Ogórki kiszone a alergia. Ogórki kiszone zawierają znaczne ilości soli, której nadmiar nie wpływa korzystnie na nasz układ krążenia. Mogą nasilać objawy zgagi i wywoływać pieczenie w przełyku. Co więcej, ogórki kiszone mogą być "sprawcami" reakcji alergicznych u osób, które są uczulone na użyty do kiszenia koper.
  • Ogórki kiszone a nadciśnienie. Duża ilość soli znajdująca się w kiszonkach źle wpływa na osoby zmagające się z nadciśnieniem tętniczym. Oczywiście jeden taki ogórek nie sprawi, że ciśnienie wzrośnie, ale zajadanie się tym przysmakiem już tak. Dlatego osoby zmagające się z nadciśnieniem powinny przede wszystkim przestrzegać diety niskosodowej, a kiszonki spożywać w niewielkich ilościach.
  • Ogórki kiszone a zaburzenia krzepnięcia krwi. Kolejnym przeciwwskazaniem do jedzenia kiszonek w nieograniczonych ilościach są problemy z krzepnięciem krwi. Kiszonki to źródło witaminy K, która bierze udział w procesie krzepnięcia, a przy związanych z nim problemach stosuje się leki, które mają na celu zmniejszenie powstawania zakrzepu. Dlatego osoby zmagające się z zakrzepicą powinny unikać spożywania ogórków kiszonych w nadmiarze. Mogą one osłabić działanie leków.
  • Ogórki kiszone a wrzody żołądka i refluks. Kiszonki nie pomogą również osobom zmagającym się z wrzodami żołądka i dwunastnicy. Sól drażni błonę śluzową żołądka, co zwiększa wydzielanie kwasu solnego. Wzrost ilości soków trawiennych może nasilać dolegliwości, takie jak skurcz czy ból brzucha, jak i zwiększać ryzyko pęknięcia wrzodów. Nadmierne spożywanie ogórków kiszonych nie jest zalecane osobom, które cierpią na refluks żołądkowo-przełykowy. Mają one odczyn kwaśny, który może drażnić błonę śluzową i zwiększać kwaśność w żołądku. Osoby, które zmagają się z nadżerką przełyku powinny natomiast całkowicie zrezygnować z kiszonek - tak brzmi zalecenie lekarzy.
  • Ogórki kiszone a nietolerancja histaminy. Okazuje się, że spożywanie ogórków kiszonych może również niekorzystnie wpływać na osoby z nietolerancją histaminy. Skurcz brzucha, zmiany skórne, biegunka - tak może się skończyć nadmierne spożywanie kiszonek. Histamina odpowiada za wiele ważnych reakcji w naszym organizmie - jest również odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych, takich jak zaczerwienienie skóry, pokrzywka czy świąd. Histamina jest również obecna w kapuście, szpinaku, czerwonym winie i właśnie w ogórkach kiszonych. Dlatego też ich nadmierne spożywanie przez osoby z nietolerancją histaminy może nie skończyć się najlepiej.

Ogórki małosolne - przysmak pełen wartości odżywczych

Ogóki małosolne także mogą zaszkodzić
Ogóki małosolne także mogą zaszkodzić123RF/PICSEL

Ogórki małosolne - kto nie powinien ich jeść

  • Ogórki małosolne a kamica szczawianowo-wapniowa. Zawarty w ogórkach małosolnych sód wzmaga wydzielanie wapnia przez organizm. A ten może odkładać się w nerkach, co tylko zaostrza objawy choroby. Dlatego osoby zmagające się z kamicą szczawianowo-wapniową muszą zachować szczególną ostrożność, a ze swojego menu powinny wykluczyć ogórki małosolne.
  • Ogórki małosolne a zespół jelita drażliwego. Z ogórków małosolnych powinny również zrezygnować osoby zmagające się z zespołem jelita drażliwego. To jedna z tych chorób, która jest przeciwwskazaniem do ich spożywania. Kwas mlekowy i błonnik przyspieszają perystaltykę jelit, co może nasilać biegunki
"Na zdrowie": Ogórek na swoją popularność zapracował samPOLSAT GOInteria.tv