Klasyczna botwinka
Esencjonalna zupa z Mazowsza w pięknym, różowym kolorze.
Składniki:
- 1,5 l wywaru (mięsnego lub warzywnego)
- pęczek botwinki z buraczkami (jeżeli są bardzo małe, warto dodać burak)
- 2 małe ziemniaki
- 2 marchewki
- ocet winny
- łyżeczka cukru
- sól
- śmietana 18 proc. (opcjonalnie)
- koperek
Sposób przygotowania:
1. Botwinkę umyj, drobno pokrój wraz z buraczkami. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój. Wywar zagotuj, dodaj marchewkę i ziemniaki oraz buraki i gotuj na małym ogniu ok. 15 min. Dodaj botwinkę i gotuj ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj łyżkę octu i łyżeczkę cukru (lub więcej).
2. Dopraw solą, ewentualnie zabiel zahartowaną śmietaną. Podaj z posiekanym koperkiem, możesz dodać też jajka na twardo.
Czas przygotowania: ok. 45 minut