Reklama

Reklama

Klasyczna botwinka

Esencjonalna zupa z Mazowsza w pięknym, różowym kolorze.

Składniki:

  • 1,5 l wywaru (mięsnego lub warzywnego)
  • pęczek botwinki z buraczkami (jeżeli są bardzo małe, warto dodać burak)
  • 2 małe ziemniaki
  • 2 marchewki
  • ocet winny
  • łyżeczka cukru
  • sól
  • śmietana 18 proc. (opcjonalnie)
  • koperek

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Botwinkę umyj, drobno pokrój wraz z buraczkami. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój. Wywar zagotuj, dodaj marchewkę i ziemniaki oraz buraki i gotuj na małym ogniu ok. 15 min. Dodaj botwinkę i gotuj ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodaj łyżkę octu i łyżeczkę cukru (lub więcej).

2. Dopraw solą, ewentualnie zabiel zahartowaną śmietaną. Podaj z posiekanym koperkiem, możesz dodać też jajka na twardo.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje