Klasyczne faworki
1/2 kg mąki, 10 żółtek, 3 łyżki gęstej śmietany, łyżeczka cukru pudru, łyżeczka octu (lub wódki), 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do smażenia, szczypta soli, cukier puder do posypania faworków.
Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkuj, a następnie pokrój je nożem lub radełkiem na paski o długości ok. 12 cm i szerokości ok. 4 cm.
W ka.dym pasku ciasta zrób nacięcie. Jeden koniec przełóż przez otwór.
Aby uchroni. faworki czekające na usmażenie przed obsychaniem, przykryj je lekko wilgotną ściereczką. Przygotowane faworki smaż następnie na mocno rozgrzanym tłuszczu na żółty kolor. Usmażone faworki osącz z tłuszczu, kładąc je na bibule lub kuchennym papierowym ręczniku. Gotowe przełóż na talerz, a następnie podawaj je posypane cukrem pudrem, przesianym przez sitko. Te, które nie zostaną od razu zjedzone, przechowuj w zamkniętym pojemniku, by nie straciły kruchości.