Reklama

Reklama

Klasyczne gołąbki

Z pysznymi ziemniaczkami z masłem i pietruszką.

Składniki:

  • 6 kromek pieczywa tostowego
  • Główka kapusty
  • 1 cebula
  • 750 g mieszanego mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki średnio ostrej musztardy
  • Słodka papryka
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1,25 kg ziemniaków
  • Natka pietruszki
  • 1-2 łyżki masła

Reklama

Składniki:

Kromki namoczyć w zimnej wodzie. Z kapusty wyciąć głąb, główkę kapusty włożyć na 2 minuty do wrzątku, a następnie oddzielić 16 liści.

Liście blanszować we wrzątku 2 minuty, w razie potrzeby ściąć gruby nerw.

Kromki odcisnąć, zmieszać z mięsem, jajkami, i musztardą. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Uformować 8 gołąbków. Zawijać w 2 liście kapusty.

Gołąbki obsmażyć na rozgrzanym oleju, zdjąć. Lekko przesmażyć koncentrat pomidorowy, zalać bulionem i zagotować. Do bulionu włożyć gołąbki i dusić pod przykryciem 35-45 minut.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować. Dodać masło i posiekaną natkę pietruszki.

Gołąbki wyjąć, a pozostały sos zagęścić zasmażką, doprawić solą i pieprzem.

Gołąbki podawać z ziemniakami i sosem.

Pikantne gołąbki z czerwonej kapusty

Jakie gołąbki lubisz najbardziej?



Dowiedz się więcej na temat: Klasyczne gołąbki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje