Klasyczne gołąbki
Z pysznymi ziemniaczkami z masłem i pietruszką.
Składniki:
- 6 kromek pieczywa tostowego
- Główka kapusty
- 1 cebula
- 750 g mieszanego mięsa mielonego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki średnio ostrej musztardy
- Słodka papryka
- Sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 750 ml bulionu warzywnego
- 1,25 kg ziemniaków
- Natka pietruszki
- 1-2 łyżki masła
Składniki:
Kromki namoczyć w zimnej wodzie. Z kapusty wyciąć głąb, główkę kapusty włożyć na 2 minuty do wrzątku, a następnie oddzielić 16 liści.
Liście blanszować we wrzątku 2 minuty, w razie potrzeby ściąć gruby nerw.
Kromki odcisnąć, zmieszać z mięsem, jajkami, i musztardą. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Uformować 8 gołąbków. Zawijać w 2 liście kapusty.
Gołąbki obsmażyć na rozgrzanym oleju, zdjąć. Lekko przesmażyć koncentrat pomidorowy, zalać bulionem i zagotować. Do bulionu włożyć gołąbki i dusić pod przykryciem 35-45 minut.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować. Dodać masło i posiekaną natkę pietruszki.
Gołąbki wyjąć, a pozostały sos zagęścić zasmażką, doprawić solą i pieprzem.
Gołąbki podawać z ziemniakami i sosem.