Klasyczne tiramisu
Rozpływa się w ustach!

Składniki
- 16 biszkoptów, najlepiej języczków
- 500 g mascarpone
- 250 g kremówki
- 2 białka
- kakao do posypania
- syrop kawowy
- szklanka mocnej kawy
- 3 łyżki cukru pudru (lub mniej)
- 50 ml brandy
- 25 ml marsali (porto lub innego słodkiego białego wina)
- zabajone
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru (lub mniej)
- 25 ml marsali
Sposób przygotowania
1. Na syrop rozpuść w gorącej kawie cukier. Dodaj brandy i marsalę, wymieszaj, odstaw do wystygnięcia (15 minut). 2. Rozłóż biszkopty na płaskim półmisku i nasącz je syropem. Odstaw. 3. Na zabajone, przełóż do naczynia żaroodpornego żółtka, cukier i marsalę. Zmiksuj je z łyżeczką wody na biały krem (4 minuty) w kąpieli wodnej. Odstaw na 5 minut, aby masa ostygła. 4. Ubij kremówkę, wymieszaj z mascarpone, następnie dodaj je do zabajone. 5. Ubij białka na sztywną pianę, po czym dodaj je do masy mascarpone. 6. W misce (25 cm) ułóż połowę biszkoptów, przykryj je połową masy mascarpone i posyp połową kakao. Następnie powtórz wszystkie warstwy. Wstaw tiramisu do lodówki na minimum 4 godziny.