Reklama

Reklama

Klasyczne tiramisu

Rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 16 biszkoptów, najlepiej języczków
  • 500 g mascarpone
  • 250 g kremówki
  • 2 białka
  • kakao do posypania

Składniki - syrop kawowy

  • szklanka mocnej kawy
  • 3 łyżki cukru pudru (lub mniej)
  • 50 ml brandy
  • 25 ml marsali (porto lub innego słodkiego białego wina)

Składniki - zabajone

  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru (lub mniej)
  • 25 ml marsali

Sposób przygotowania

1. Na syrop rozpuść w gorącej kawie cukier. Dodaj brandy i marsalę, wymieszaj, odstaw do wystygnięcia (15 minut). 

2. Rozłóż biszkopty na płaskim półmisku i nasącz je syropem. Odstaw. 

3. Na zabajone, przełóż do naczynia żaroodpornego żółtka, cukier i marsalę. Zmiksuj je z łyżeczką wody na biały krem (4 minuty) w kąpieli wodnej. Odstaw na 5 minut, aby masa ostygła. 

4. Ubij kremówkę, wymieszaj z mascarpone, następnie dodaj je do zabajone. 

5. Ubij białka na sztywną pianę, po czym dodaj je do masy mascarpone. 

6. W misce (25 cm) ułóż połowę biszkoptów, przykryj je połową masy mascarpone i posyp połową kakao. Następnie powtórz wszystkie warstwy. Wstaw tiramisu do lodówki na minimum 4 godziny. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje