Klasyczne tiramisu

Rozpływa się w ustach!

Tiramisu
Tiramisu123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Na syrop rozpuść w gorącej kawie cukier. Dodaj brandy i marsalę, wymieszaj, odstaw do wystygnięcia (15 minut). 

2. Rozłóż biszkopty na płaskim półmisku i nasącz je syropem. Odstaw. 

3. Na zabajone, przełóż do naczynia żaroodpornego żółtka, cukier i marsalę. Zmiksuj je z łyżeczką wody na biały krem (4 minuty) w kąpieli wodnej. Odstaw na 5 minut, aby masa ostygła. 

4. Ubij kremówkę, wymieszaj z mascarpone, następnie dodaj je do zabajone. 

5. Ubij białka na sztywną pianę, po czym dodaj je do masy mascarpone. 

6. W misce (25 cm) ułóż połowę biszkoptów, przykryj je połową masy mascarpone i posyp połową kakao. Następnie powtórz wszystkie warstwy. Wstaw tiramisu do lodówki na minimum 4 godziny.

Zmysłowe smaki: Tiramisu bez surowych żółtekInteria.tv
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas