Klasyczne tiramisu
Rozpływa się w ustach!
Sposób przygotowania
1. Na syrop rozpuść w gorącej kawie cukier. Dodaj brandy i marsalę, wymieszaj, odstaw do wystygnięcia (15 minut).
2. Rozłóż biszkopty na płaskim półmisku i nasącz je syropem. Odstaw.
3. Na zabajone, przełóż do naczynia żaroodpornego żółtka, cukier i marsalę. Zmiksuj je z łyżeczką wody na biały krem (4 minuty) w kąpieli wodnej. Odstaw na 5 minut, aby masa ostygła.
4. Ubij kremówkę, wymieszaj z mascarpone, następnie dodaj je do zabajone.
5. Ubij białka na sztywną pianę, po czym dodaj je do masy mascarpone.
6. W misce (25 cm) ułóż połowę biszkoptów, przykryj je połową masy mascarpone i posyp połową kakao. Następnie powtórz wszystkie warstwy. Wstaw tiramisu do lodówki na minimum 4 godziny.