Klasyczny chłodnik litewski
W taki upał, jak dziś, jedyną zupą jaką można zjeść ze smakiem jest chłodnik. Ten z naszego przepisu smakuje wspaniale.

Składniki
- 2 pęczki botwiny
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 ogórki gruntowe
- dwa ogórki małosolne
- pęczek rzodkiewek
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- 600 ml zsiadłego mleka
- 350 ml gęstej śmietany
- 4 jajka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, cukier
Najpierw ugotuj wywar. Botwinę wraz z liśćmi bardzo dokładnie umyj i drobno posiekaj (kilka małych listków odłóż do dekoracji). Zalej małą ilością wody, tylko tyle, aby przykryła buraki i gotuj przez około 10 minut. Wywar natychmiast zakwaś sokiem z cytryny, aby nie stracił intensywnego koloru, a następnie schłodź. Chłodnik z botwiny dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz połowę umytego i posiekanego pęczka koperku. Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki lub paseczki. Zsiadłe mleko wymieszaj ze śmietaną, a następnie z wywarem. Dodaj pokrojone w drobną kostkę ogórki świeże oraz małosolne, a także rzodkiewkę. Ugotuj na twardo jajka, obierz je ze skorupek. Przekrój na pół. Do każdego talerza włóż jedno jajko. Wlej mocno schłodzony wywar z botwinki, posyp koperkiem. Tuż przed podaniem zupy, dodaj posiekany szczypiorek, resztę koperku i udekoruj listkami botwiny.