Klasyczny karp w galarecie

Karp dobry jest nie tylko podczas kolacji wigilijnej.

Klasyczny karp w galarecie
Klasyczny karp w galareciePicsel123RF/PICSEL

Składniki dla 4 osób:

  • 1 kg filetów z karpia
  • cebula
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 6 łyżek białego octu winnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 jajka
  • 2 białka jajek
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

1. Filety z karpia umyj, pokrój w cząstki, cebulę w plastry. Bulion, liście laurowe, ocet, cebulę, ziele angielskie, sól i pieprz gotuj 3 minuty, włóż kawałki karpia i gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

2. Żelatynę namocz. Jajka ugotuj na twardo. Rybę wyjmij. Wywar przecedź. Białka jajek ubij, dodaj do bulionu, gotuj 2 minuty, mieszając. Przelej bulion przez lnianą ściereczkę. Żelatynę połącz z czystym wywarem, dopraw sokiem z cytryny ,solą i pieprzem. Z ryby wyjmij ości.

3. W miseczkach układaj plastry jajka, liście laurowe, ziela angielskie i rybę. Zalej bulionem i wstaw do lodówki. Schładzaj dwie godziny.

Czas wykonania: około godziny

Warto spróbować: Oto przepis na prosty mus rybny. Bulion wymieszaj z żelatyną. Ugotuj lub upiecz łososia, dodaj wino, koncentrat pomidorowy, sok z cytryny, przyprawy. Zmiksuj. Dodaj ubitą kremówkę i połowę galarety. Do formy wlej bulion. Dobrze schłodź. Wlej mus rybny. Chłodź kilka godzin.

Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas