Klasyczny nowojorski hot dog

Hot dog, danie typowo amerykańskie, w różnych regionach USA ma swoją wyjątkową odsłonę. Na przykład wersja nowojorska składa się z parówki w bułce, z dodatkiem musztardy, kiszonej kapusty i sosu cebulowego. Jak ją przygotować, wyjaśnia Jurek Sobieniak.

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnePAP life

Do przygotowania czterech porcji klasycznego nowojorskiego hot doga, potrzebujemy: 4 bułek, 4 parówek, 200 g kapusty kiszonej i 2 łyżki musztardy. Jeśli chodzi o sos cebulowy, jego składniki to: 100 g cebuli prażonej, 2 łyżki cukru, 3/4 szklanki wody oraz sól i pieprz do smaku. Opcjonalnie: 1 słoiczek pikli ogórkowych.

"Aby zrobić sos, doprowadzamy do wrzenia wodę, wrzucamy wszystkie składniki, gotujemy 3-4 minuty i od razu miksujemy. Bułkę podgrzewamy, smarujemy musztardą, wsuwamy kiełbaskę, polewamy sosem i kładziemy na nim porcję kapusty. Opcjonalnie na posmarowaną musztardą bułkę, przed wyłożeniem kiełbaski, kładziemy plasterki pikli" - taką instrukcję w książce "Street food. Głód ulicy" daje Jurek Sobieniak, kucharz w TVP2 w "Pytanie na śniadanie".

Znawca kulinariów wyjaśnia też, jak zrobić cebulkę prażoną. Przygotujemy ją z 4 cebuli, 2 szklanek oleju rzepakowego i 2 łyżek mąki ryżowej lub pszennej (bądź mieszanki obu).

Sposób przygotowania

"Kroimy cebulę w bardzo grubą kostkę lub paski. Wrzucamy po małej garstce na głęboki tłuszcz i smażymy, aż się zrumieni. Ważne, by plastry były równe, wtedy równomiernie odparują. Wyjmujemy cebulę na papierowy ręcznik, mieszamy z mąką. Następnie przekładamy na pergamin i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 90 st. C i suszymy ok. 1-2 godzin, zależnie od tego, jak grubo ją pokroiliśmy" - czytamy w książce.

W książce "Street food. Głód ulicy" Sobieniak przedstawia swoje patenty na street food z całego świata: hamburgery, guacamole, quesadille czy langosze. Na potrawy smaczne, łatwe i szybkie. Autorowi zależy, aby czytelnik sam mógł zrobić sobie w domu bar ze street foodem.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas