Klasyczny zestaw francuski

Tak podana cielęcina zadowoli gusta największych smakoszy
Tak podana cielęcina zadowoli gusta największych smakoszymateriały prasowe

Sałata z kozim serem (Salade de chèvre chaud)

Składniki:

  • mieszanka świeżych sałat    
  • sos winegret: 7 łyżek oliwy, 1 ½  łyżki octu balsamicznego z białego wina lub 1 łyżka octu z białego wina (który w przeciwieństwie do balsamicznego nie jest słodki) z dodatkiem 1 łyżeczki miodu, sól, pieprz czarny
  • 6 okrągłych serków kozich (najlepiej Picodon lub Rocamadour)
  • mąka do obtaczania serków
  • 100 g orzechów włoskich
  • 6 łyżeczek miodu
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie:

Smażone na oleju kozie serki
Smażone na oleju kozie serkimateriały prasowe

Cielęcina w białym sosie (Blanquette de veau)

Składniki:

  • 1,2 kg cielęciny na gulasz
  • 2 marchewki
  • 1 seler naciowy
  • 1 por
  • 500 ml białego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 2 goździki
  • 3 ziarna angielskiego ziela
  • sól, biały pieprz
  • 250 g pieczarek obranych i pokrojonych w plasterki + masło do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 180 ml śmietanki kremówki
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 

Przygotowanie:

Cielęcina w białym sosie
Cielęcina w białym sosiemateriały prasowe

Naleśniki Suzette (Crêpes Suzette)

Składniki:

  • 300 g mąki
  •  szczypta soli
  • około 700 ml mleka
  • 4 jajka
  • 30 g cukru
  • 70 g roztopionego masła
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka wody
  •  100 g masła
  • 300 ml soku ze świeżych pomarańczy
  • skórka strata z jednej pomarańczy bio
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego Cointreau

Przygotowanie:

Tym naleśnikom nie oprze się nikt!
Tym naleśnikom nie oprze się nikt! materiały prasowe
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?