Kleik ryżowy z bananami (po 9. miesiącu)
Takie danie jest nie tylko odpowiedni dla niemowlęcia, ale też dla osoby przebywającej na diecie. Kleik ryżowy jest łagodny dla żołądka, banan z kolei wzbogaca smak potrawy.
Składniki:
- 150 ml mleka modyfikowanego
- 2 i 1/2 płaskiej łyżeczki kleiku ryżowego
- 1/2 małego banana
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
1. Mleko modyfikowane przygotuj zgodnie z przepisem znajdującym się na opakowaniu.
2. Powoli dodawaj do niego kleik ryżowy, cały czas mieszając.
3. Banan dokładnie umyj, sparz wrzątkiem, obetnij końce, a następnie zdejmij z niego skórkę.
4. Połówkę owocu starannie rozgnieć widelcem, po czym wymieszaj z wcześniej przygotowanym kleikiem.
5. Do dania możesz dodać płaską łyżeczkę masła.