Kleik ryżowy z dynią
Takie danie możesz podać dziecku po 5. miesiącu życia. Mały smakosz powinien je docenić.

Składniki:
- 1 plasterek dyni
- 4-5 łyżeczek kleiku ryżowego
- woda mineralna dla niemowląt
Przygotowanie:
1. Dynię umyj pod bieżącą wodą. Następnie obierz ją i usuń pestki. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Weź 3 łyżki dyni (resztę możesz zamrozić) i ugotuj ją w 100 ml wody. 2. Ugotowaną dynię zmiksuj na jednolitą papkę, nie odlewając z niej wywaru.
3. Kleik ryżowy starannie rozprowadź w 100 ml przegotowanej i ostudzonej wody mineralnej dla niemowląt. 4. Rozrobiony kleik dodaj do papki z dyni i dokładnie wszystko wymieszaj. 5. Na koniec ponownie zagotuj danie.